HOME Nederlands Latijn Eigenschappen Kwalen Recepten Links Bronnen

Litsea


Latijnse naam :Litsea citrata Blume / Litsea cubeba

Gebruikt deel :blad-vrucht

Normaal Gebruik :

Beschrijving :

Een lichtgele, dunne vloeistof met een intense, citroenachtige, frisse, fruitige geur
(zoeter dan lemongrass, maar minder overheersend en hardnekkig)

Goed tegen angst en depressie ; brengt rust en kracht.

Litsea cubeba of Litsea citrata is een kleine tropische boom met geurige bladeren en bloemen en wordt ook wel "May Chang", tropische Verbena genoemd. De boom komt oorspronkelijk uit China en wordt nu ook gecultiveerd in Taiwan en Japan. De kleine vruchten hebben de vorm van pepers, vandaar de naam `cubeba`. Behoort tot dezelfde familie als de Laurier, Rozenhout en Kaneel. Litsea is een lichtgele dunne etherische olie met een intense citroenachtige, frisse, fruitige geur. De olie wordt verkregen door stoomdestillatie van de vruchten. China is de grootste producent van deze olie, waarvan het merendeel door de Chinezen zelf gebruikt wordt. Traditioneel worden in het oorsprongsgebied de wortel en stengel gebruikt voor de behandeling van dysmenorroe, indigestie, hoofdpijn, spierpijnen en reisziekte. Rustgevend bij angst en depressies, modern onderzoek heeft aangetoond dat Litsea waardevol kan zijn bij de behandeling van hartritme stoornissen.. De etherische olie dient wereldwijd als bron voor de productie van natuurlijk "citral" en wordt op grote schaal gebruikt als geurcomponent in luchtverfrissers, zepen en deodorants. Wordt ook veel als smaakstof in fruitproducten gebruikt.
Gebruik Litsea o.a. bij; angst, depressies, dysmenorroe, indigestie, spierpijn, koude rillingen, hoofdpijn, reisziekte, acne, dermatitis, vette huid, overmatige transpiratie, aritmie, hoge bloeddruk, nerveuze spanningen, stress. Litsea is ook een goede insectenverdrijver. U ontvangt van ons bij iedere etherische olie een uitgebreide beschrijving. Hier enige toepassingen van Litsea:
bij: spierpijn, pijn in de onderrug; voeg 5-10 druppels toe aan een eetlepel Zonnebloemolie en masseer de pijnlijk plekken meermaals per dag.
bij: menstruatiepijnen; voeg 10-15 druppels toe aan een eetlepel Amandelolie en masseer hiermee de onderbuik. Frequentie naar behoefte.
bij: hoofdpijn; voeg 10 druppels toe aan 250 ml. lauwwarm water (goed roeren !). Doop hierin een washandje o.i.d., knijp dit licht uit en leg het 10-15 minuten op het voorhoofd. Naar behoefte herhalen.
verdampen: 6-8 druppels Litsea verdampen in de aromalamp nemen angst en negatieve gevoelens weg.


De meeste etherische oliŽn kunnen niet zonder risico ingenomen worden. Gebruik etherische oliŽn uitsluitend inwendig als u voldoende kennis heeft of raadpleeg een (homeopatische) arts.

Werkingsveld :

Klachten en Aandoeningen :

Recepten :

HOME Nederlands Latijn Eigenschappen Kwalen Recepten Links Bronnen