HOME Nederlands Latijn Eigenschappen Kwalen Recepten Links Bronnen

Lavandin Super


Latijnse naam :Lavandula hybryda clone "super"

Gebruikt deel :bloem

Normaal Gebruik :

Beschrijving :

een kleurloze of lichtgele vloeistof met een frisse, kamferachtige topnoot (die niet te sterk moet zijn bij een goede kwaliteit olie) en een houtachtige, kruidige ondernoot.

Mengt goed met kruidnagel, laurierblad, kaneel, citronella, cipres, den, scharlei, geranium, tijm, patchouli, rozemarijn en citrusolien en vooral met bergamot en limoen.

Zie ook Lavendel...

De echte Lavendel is de Lavendula officinalis ook bekend onder de naam Lavendula angustifolia, de meest commercieel gekweekte Lavendel. Naast de echte Lavendel is er nog de Spijklavendel, Lavendula latifolia of Lavendula spica. Dit tot 1 meter hoge struikje wordt vooral in Spanje gekweekt. De geur van de Spijklavendel is wat krachtiger en geuriger dan die van de echte. Spijk geeft een meer stimulerende olie, is een goede slijmoplosser en is ook nuttig bij reumatische pijnen. Dan is er nog de Lavandin, Lavendula hybrida. Deze plant is een kruising tussen de echte Lavendel en de Spijk. De plant is forser en is steriel, d.w.z. dat de plant zichzelf niet kan vermeerderen. Ze wordt gekweekt om zoveel mogelijk bloemen te produceren. De etherische olie wordt gewonnen door stoomdestillatie van de bloemtoppen, is kleurloos tot lichtgeel en heeft een kruidige, houtachtige geur. Goedkopere kwaliteiten hebben een overheersende kamfergeur. De werking van Lavandin olie is over het algemeen iets zwakker dan die van de echte Lavendel, maar is bij problemen met de ademhaling en bloedsomloop krachtiger. Omdat ze bovendien goedkoper is wordt ze veel gebruikt als geurstof in schoonmaakproducten. De Lavandin bestaat in meerdere variŽteiten o.a. Lavendula super en Lavendula abrialis met verschillende kleuren bloemen.
Gebruik Lavandin o.a.; brandwonden, beten, steken, licht verhoogde bloeddruk, flauwvallen, maag- en dramkrampen, verharde spieren, depressie, diarrhee, duizeligheid, griep, hoesten met slijm, koortsuitslag, migraine, prikkelbaarheid, reumatische klachten, slecht slapen, stress, eczeem, spit, oorpijn, nervositeit, slechte menstruatie en spijsverteringsproblemen. Lavandin is goed te combineren met Sinaasappel, Geranium, Neroli en Roos en met Oregano, Jeneverbes, Cypres en Kamille voor huidaandoeningen. Bij overdadig gebruik kan Lavandin het zenuwstelsel overprikkelen. U ontvangt van ons bij iedere etherische olie een uitgebreide beschrijving. Hier enige toepassingen van Lavandin:
bij insectenbeten, dierenbeten; Lavandin olie puur (of vermengd met een basis-olie of AloŽ Vera gel) op de pijnlijke plaats aanbrengen. OF 2-3 druppels Lavandin op een vochtig watje aanbrengen en dit op de gewonde plek houden.
bij bijen/wespen steek; de steek onmiddelijk met pure Lavandin behandelen, zwelling en pijn blijven dan uit.
als mottenverdrijver; 3-6 druppels Lavandin op een tissue of aromasteentje houden uw klerenkast vrij van motten.
als ontspannend avondbad; meng 4 druppels Lavandin, 5 druppels Bergamot en 2 druppels Geranium met een theelepel honing of een beetje melk en voeg dit mengsel aan het badwater toe.
verdampen: 3 druppels Lavandin, 3 druppels Ceder, 3 druppels Sandelhout, 3 druppels Pompelmoes en 1 druppel Ylang Ylang in de aromalamp zorgen voor `vrede` bij een gespannen atmosfeer.
kompres bij koorts, hoofdpijn en teveel zonnestraling; meng 12 druppels Lavandin in 1 ltr. gekookt, afgekoeld water. Doop hierin een klein handdoekje, wring het licht uit en leg het op de pijnlijke plek. Minimaal 30 minuten, zorg ervoor dat het kompres vochtig blijft.


De meeste etherische oliŽn kunnen niet zonder risico ingenomen worden. Gebruik etherische oliŽn uitsluitend inwendig als u voldoende kennis heeft of raadpleeg een (homeopatische) arts. Over het algemeen is echter de werking bij uitwendig gebruik sterker dan bij inwendig gebruik.

Werkingsveld :

Klachten en Aandoeningen :

Recepten :

HOME Nederlands Latijn Eigenschappen Kwalen Recepten Links Bronnen