HOME Nederlands Latijn Eigenschappen Kwalen Recepten Links Bronnen

Lavendel


Latijnse naam :Lavandula Angustifolia

Gebruikt deel :bloeiende top

Normaal Gebruik :

Beschrijving :

De olie is een kleurloze tot lichtgele vloeistof met een zoete, bloemige, kruidige geur en een balsemachtige, houtachtige ondertoon ; zij heeft een bloemiger geur dan de spijklavendel.

Mengt goed met bijna alles, vooral met citrusolien en bloemolien, maar ook met cederhout, kruidnagel, scharlei, den, geranium, ciste-roos, eikenmos, vetiver, patchouli, enz...

De Lavendel is afkomstig uit het Middellandse zeegebied, maar is hier grotendeels verdrongen door de Lavandin, een hybride met een veel grotere opbrengst maar minder rijk aan actieve bestanddelen. Het is een groenblijvende houtachtige struik tot 1 meter hoog met prachtige violet-blauwe bloemen. Lavendel wordt nu overal ter wereld gecultiveerd, de olie komt o.a. uit Frankrijk, Spanje, ItaliŽ, Engeland, AustraliŽ, TasmaniŽ, Griekenland etc. Lavendel is een zeer veelzijdige olie. Lavendel is kalmerend, verzachtend, helpt bij depressiviteit en brengt emoties in evenwicht. Zijn ontsmettende, bacteriedodende en pijnstillende eigenschappen maken deze olie waardevol bij de behandeling van alle soorten verwondingen.
De olie wordt verkregen door waterdampdistillatie van de verse bloemtoppen of van de gehele plant onder lage druk. Hij is kleurloos tot lichtgeel met een zoete, bloemige kruidige geur en een houtachtige ondertoon. Het is een krachtig energetisch tonicum, dat over het algemeen een goed gevoel geeft. Uit het achtergebleven distillatiewater waarin nog resten etherische olie aanwezig zijn wordt het Lavendel hydrolaat gewonnen.
Lavendel heeft een brede werking en is te gebruiken bij o.a. : abcessen, acne, allergiŽn, blauwe plekken, brandwonden, dermatitis, eczeem, hoofdroos, insectensteken, luizen, oorpijn, ontstekingen, psoriasis, puistjes, ringworm, scabies, steenpuisten, wonden, zonnebrand, zweren, zwemmerseczeem, lumbago, spierpijn, reuma, verstuikingen, verrekkingen, astma, bronchitis, keelinfecties, kinkhoest, laryngitis, slechte adem, slijmvliesontsteking, buikkramp, braakneigingen, dyspepsie, flatulentie, kolieken, misselijkheid, blaasontsteking, dysmenorroe, witte vloed, depressiviteit, hoofdpijn, hypertensie, migraine, nervositeit, sciatica, shock, slapeloosheid, stress, vertigo, griep, verkoudheid, winterhanden, vermoeide voeten en wintervoeten. U ontvangt van ons bij iedere etherische olie een uitgebreide beschrijving. Hier enige toepassingen van Lavendel:
bij brandwonden; eerst koelen met koud stromend water, dan 1-2 druppels Lavendel (eventueel mengen met AloŽ Vera gel) op de wond aanbrengen. Dit ieder uur tot de pijn vermindert.
bij insectenbeten, dierenbeten; Lavendel olie puur (of vermengd met een basis olie of AloŽ Vera gel) op de pijnlijke plaats aanbrengen. OF 2-3 druppels op een vochtig watje aanbrengen en dit op de gewonde plek houden. Bij bijen/wespen steek, de angel verwijderen en de steek onmiddelijk met pure Lavendel behandelen, zwelling en pijn blijven dan uit.
bij jeugdpuistjes; 10 druppels Lavendel en 5 druppels Kamfer in een glas gekookt water doen en hiermee 2x per dag de huid afspoelen of deppen
bij acne of rosacea; 2 druppels Lavendel, 2 druppels Citroen, 4 druppels Helicryse, 2 druppels Petitgrain en 1 druppel Rozemarijn in 2 eetlepels St. Janskruid olie mengen, met dit mengsel dagelijks licht masseren
bij eczeem; meng 5-10 druppels met 50 ml. basis olie en wrijf hier het eczeem dagelijks mee in. Nat eczeem eerst behandelen met AloŽ Vera gel of Tea Tree
bij slecht slapen; 5 druppels Lavendel op het hoofdkussen sprenkelen of 6-10 druppels in de slaapkamer verdampen


De meeste etherische oliŽn kunnen niet zonder risico ingenomen worden. Gebruik etherische oliŽn uitsluitend inwendig als u voldoende kennis heeft of raadpleeg een (homeopatische) arts


Psychisch :
Lavendlessence heeft een genezende en zuiverende werking. De olie schenkt liefde en tederheid en beschermt tegen negatieviteit. Lavendel stimuleert het denken en ontspant de zenuwen. De olie helpt bij slapeloosheid, bewusteloosheid, vermoeidheid, depressies, paniek en hysterische toestanden. Deze essence is uitstekend geschikt om gebruikt te worden in de wachtzalen van geneesheren, tandartsen of kinesisten vanwege zijn kalmerende en ontspannende invloed. Magnetiseurs of paranormale genezers zouden deze olie regelmatig moeten laten verdampen terwijl zij mensen behandelen. Lavendelolie brengt evenwicht en ontspanning.

Psychologisch :
Het lavendeltype draagt een groot emotioneel probleem met zich mee dat zijn oorzaak vindt in de jeugd. Deze mens heeft onder de plak gezeten van ouders die grote verwachtingen koesterden. Omdat hij hun wensen niet heeft kunnen waarmaken zoals dat verwacht werd, wordt dit type geteisterd door schuldgevoelens en vindt hij zichzelf niet veel waard. Deze persoonlijkheid heeft meestal ook te kampen met sexuele angsten. Het is hem niet geleerd met sexualiteit om te gaan en hij heeft hierdoor ook een afkeer van zijn eigen lichaam gekregen. Deze levenshouding zal zich ook voortzetten bij andere emotionele contacten. Vroeger waren het de ouders, nu kan het de partner zijn waarbij dit type het gevoel heeft tekort te schieten. Deze mens moet allereerst leren zich van het juk van zijn ouders te bevrijden om de mogelijkheden van zijn eigen bron, het eigen IK te kennen.

Spiritueel :
In de traditionele aromatherapie staat lavendel bekend als de meest veelzijdige olie die er is : ze is rustgevend, antiseptisch, pijnstillend, kalmerend, heft neerslachtigheid op en nog veel meer, maar ze is vooral een olie die zorgt voor evenwicht.
Zoals zo vaak het geval is, bestaan er ook hier parallellen tussen het lichamelijke en het subtiele niveau. Toepassing van lavendel op energetisch niveau werkt eveneens kalmerend, reinigend en evenwichtscheppend. De evenwichtscheppende eigenschappen zijn vooral duidelijk te zien met betrekking tot het chakra-systeem, waar lavendel de hogere en de lagere chakra's met elkaar in evenwicht brengt. Net zoals vetiver heeft lavendel een positieve uitwerking op alle chakra's en heeft ze zowel een kalmerend als een energetiserend effect. Volgens Philipe Mailhebiau vertoont ze sterke affiniteit met de zonnevlechtchakra - opnieuw zoals vetiverolie. (Deze twee olieŽn passen overigens geweldig goed bij elkaar. Probeer ze eens samen in een mengsel en zie hoe ze elkaars werking versterken.) Haar uitwerking op de zonnevlecht helpt heftige emoties te kalmeren.
De sterkste affiniteit vertoont lavendel echter met de kruinchakra of duizendbladige lotus, waar het veelomvattende, genezende karakter van lavendel het best tot zijn recht komt.
Door haar kalmerende, ontspannende werking kan lavendel gebruikt worden om een toestand van diepere meditatie te bereiken. Mensen die in trance-toestand als medium fungeren, zullen merken dat zij door deze olie een diepere trance kunnen bereiken. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat iedereen die deze olie gebruikt de kans loopt gewild of ongewild in trance te geraken. Slechts heelk weinig mensen zijn mediamiek begaafd. En opnieuw geld ook hier dat de olieŽn alleen werkt volgens de intentie van de gebruiker.
Een andere evenwichtscheppende/harmoniserende werking van lavendel is dat ze het ons makkelijker maakt onze spiritualiteit te integreren in het leven van alledag. Het gebruik van lavendel kan ons leren dat ook onze nederigste daden heilig en waardevol zijn.
Lavendel is een van de olieŽn die kunnen worden verdampt of verstoven om een huis of een kamer te zuiveren van negatieve energieŽn.

Werkingsveld :

Klachten en Aandoeningen :

Recepten :

HOME Nederlands Latijn Eigenschappen Kwalen Recepten Links Bronnen