HOME Nederlands Latijn Eigenschappen Kwalen Recepten Links Bronnen

Jeneverbes


Latijnse naam :Juniper Communis

Gebruikt deel :bes

Normaal Gebruik :

Beschrijving :

Een waterachtige, witte of lichtgele, dunne vloeistof met een zoete, frisse, houtachtige, balsemachtige geur.

Mengt goed met vetiver, sandelhout, cederhout, mastiek, eikenmos, galbanum, elemi, cipres, scharlei, den, lavendel, lavandin, ciste-roos, sparrennaalden, rozemarijn, benzoe, tolubalsem, geranium en citrusolieen

In het verre verleden werd de Jeneverbes beschouwd als een magisch kruid dat tegen duivels, kwade geesten en wilde dieren werd gebruikt. Deze groenblijvende struik of boom met groene en zwarte bessen komt veel voor in de Zuid-Europese landen, Noord-Amerika en Canada. Het is een van ouds bekend en gewaardeerd geneesmiddel bij waterzucht, chronische blaas catarre, gruis en stenen, dat diende als urine afdrijvend middel. Bovendien heeft het een bijzondere werking op de stofwisseling, wordt daarom met succes gebruikt bij gewrichtsreumatiek, daar het hier gaat om een stofwisselingsstoring in het gewricht en zijn omgeving. Eveneens is het een geweldig middel bij slappe spieren, jicht en spierpijn.
Vroeger werden takken met bessen in de ziekenkamer verbrand ten einde infecties te voorkomen. Jeneverbes bezit een uitgesproken aromatische geur, die uit alle delen van de plant opstijgt. De bessen rijpen pas 3 jaar na de bloei. De olie wordt verkregen door distillatie met waterdamp (onder druk) van vers geoogste takken met bessen of wordt alleen uit de bessen gewonnen. Het heeft een lichtgele kleur met een zoete, houtige geur die op die van dennenaalden lijkt en werkt sterk reinigend op lichaam en geest. Jeneverbes wordt traditioneel gebruikt om `Gin` te parfumeren. Onze `genever` vindt zijn oorsprong in deze plantennaam.
Jeneverbes heeft veel aangename eigenschappen en kan o.a. gebruikt worden bij: opkomende verkoudheid, darmgassen, jeuk, zweertjes, cellulitis, jeugdpuistjes, onzuivere huid, acne, verminderde eetlust, longtuberculose, maagzuur, gewrichtspijn, spierpijn, jicht, aambeien, aderverkalking, cellulitis, menstruatiepijnen, reumatische klachten, spijverteringsstoornissen, overmatige transpiratie, vermoeidheid, witte vloed, blaasontsteking, blaas- en nierstenen, angst, nervositeit, stress, vochtig eczeem en zenuwpijnen. remt overmatig plassen, maar stimuleert de afscheiding van vloeibare en vaste giftige stoffen. Jeneverbes werkt ontgiftend, bloedzuiverend, slijmoplossend, sterk nierstimulerend, nuttig bij suikerziekte. Jeneverbes niet gebruiken tijdens zwangerschap omdat het de baarmoederspier stimuleert. Ook niet bij nieraandoeningen en niet langer dan 6 weken achtereen gebruiken. U ontvangt van ons bij iedere etherische olie een uitgebreide beschrijving. Hier enige toepassingen van Jeneverbes:
bij psoriasis; onverdund gebruiken om de huid schoon te maken.
bij gespannenheid, verharde spieren; meng 4 druppels Jeneverbes, 4 druppels Citroen, 2 druppels Lavendel, 3 druppels IJzerhard en 2 druppels Rozemarijn met 50 ml. Amandel olie en masseer de gevoelige plekken.
bij slappe spieren; 10 druppels Jeneverbes mengen in een eetlepel basis olie en met dit mengsel de spieren masseren.
bij reuma; meng 7 druppels Jeneverbes, 4 druppels Rozemarijn, 5 druppels Pijnboom, 5 druppels Lavendel en 4 druppels Citroen met 50 ml. Jojoba-olie. Hiermee dagelijks masseren.
bij eczeem, onzuivere huid, jeugdpuistjes, wondjes en zweertjes; 20 druppels Jeneverbes mengen in een glas gekookt, afgekoeld water en hiermee iedere avond de huid deppen of afspoelen.


De meeste etherische oliŽn kunnen niet zonder risico ingenomen worden. Gebruik etherische oliŽn uitsluitend inwendig als u voldoende kennis heeft of raadpleeg een (homeopatische) arts. Over het algemeen is echter de werking bij uitwendig gebruik sterker dan bij inwendig gebruik.


Contra-indicatie :
niet tijdens de zwangerschap
niet bij nieraandoeningen

Psychisch :
Jeneverbesolie heeft een kalmerende, rustgevende en verfrissende werking. Vooral mensen die lijden aan stress of angsttoestanden, vermoeidheid of overspannen zijn, moeten jeneverbesolie een tijdje gebruiken.

Psychologisch :
Het jeneverbestype heeft moeite met afscheid nemen van mensen die veel voor hem betekend hebben in het leven. hij moet leren de kritiek die hij op mensen en omstandigheden heeft, positief om te buigen en voor zichzelf te gebruiken. Dit type is teleurgesteld en gefrustreerd in het leven. Wanneer hij zich van zijn negatieve ervaringen kan losweken, zal hij maar eerst de vreugde en het geluk gaan proeven die soms in kleine dingen verborgen zitten.

Spiritueel :
Al duizenden jaren wordt jeneverbesolie in vele beschavingen - van de BabyloniŽrs en de Egyptenaren tot die van de Tibetanen en de Nooramerikaanse indianen - gebruikt als wierook bij de uitoefening van rituelen. Het is een reinigende en ontgiftende olie, geschikt voor zowel het fysieke als het subtiele lichaam. Ze bewijst grote diensten voor de opruiming van opgehoopte negatieve energiŽn, vooral als die opeenhoping ontstaan is door contact met mensen met wie men zich op geen enkele manier verwant voelt. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn na een reis met het openbaar vervoer, na een verblijf op overvolle plaatsen of nadat je te maken had met grote aantallen mensen die je niet kent. Ook bijvoorbeeld als je tijdens contacten met individuele personen met boosheid of onwelwillendheid behandeld bent of als je niet te ontlopen contacten hebt gehad met mensen wier energie, daden of manier van leven tegenovergesteld zijn aan je eigen spirituele pad.
Jeneverbes is ideaal voor gebruik in een ritueel bad ; in dat geval kun je zowel de reinigende kracht van het water als die van de jeneverbes inroepen. Heel dikwijls bestaat er een behoefte aan reiniging, terwijl er geen gelegenheid is tot het nemen van een echt bad. Doe in zo'n geval eenvoudig een tot twee druppels jeneverbes, niet meer, op je handpalmen en laat die langs het fysieke lichaam glijden en/of over en door de aura. Als je dat doet, is het van belang er op te letten dat je elke streek met je hand doorzet tot op de grond en daarbij de grond aanraakt. Op die manier wordt de negatieve energie weggevoerd van degene die wordt gereinigd. Het is heel goed mogellijk jezelf te reinigen als er niemand in de buurt is die dat voor jou kan doen. Doe eenvoudigweg jeneverbesolie op beide handen en strijk daarmee over elk deel van je lichaam dat je maar kunt bereiken en laat ook je handen op enige afstand van je lichaam door je aura gaan.
Jeneverbes kan ook gebruikt worden om kamers en gebouwen te zuiveren van ongewenste energie. Zoiets is heel nuttig als je een nieuw huis betrekt of als er iets onprettigs heeft plaatsgevonden in je eigen huis. Dit kun je ook doen als je een genezings- of meditatiebijeenkomst houdt in een gebouw dat ook voor andere doeleinden in gebruik is. Doe de olie in een aromalampje of verstuiver en laat het hele gebied dat je wil zuiveren zich met de geur vullen.
De indianen in Noord-Amezrika plachten bij reinigingsceremonieŽn gedroogde takken van een bepaalde variŽteit van de jeneverbes Juniper Viriniana) te verbranden, samen met andere planten. Hier kan enige verwarring ontstaan omdat de bewuste jeneverbes in amerika gewoonlijk 'Ceder' wordt genoemd.
Mensen hebben soms een gevoel van onreinheid met betrekking tot hun eigen leven. Dat kan te maken hebben met bepaalde daden die zij vroeger of zelfs in een vorig leven hebben begaan en waarvan zij nu spijt hebben. Het is mogelijk met behulp van jeneverbes mensen te helpen deze gevoelens van onreinheid uit de subtielste lagen van de aura te verwijderen. In dat opzicht lijkt de werking van jeneverbes op die van de Bachremedie 'appel' ; sommige mensen vinden wellicht baat bij een gelijktijdig gebruik.

Werkingsveld :

Klachten en Aandoeningen :

Recepten :

HOME Nederlands Latijn Eigenschappen Kwalen Recepten Links Bronnen