HOME Nederlands Latijn Eigenschappen Kwalen Recepten Links Bronnen

Jasmijn


Latijnse naam :Jasminum Officinale

Gebruikt deel :bloem

Normaal Gebruik :

Beschrijving :

ook voor Jasminum Grandiflorum

Deze Jasmijnsoort met zijn witte welriekende bloemen komt uit Zuid-AziŽ, uit de streek van PerziŽ tot China. In China worden de bloemen gebruikt bij de behandeling van hepatitis en dysenterie. De gedroogde bloemen worden gebruikt in Jasmijnthee. Omwille van de etherische olie wordt de Jasmijn variŽteit, Jasminum grandiflorum, in Zuid-Europa op grote schaal gekweekt . Deze `Koningin van de nacht` wordt `s nachts geplukt omdat het aroma dan het sterkste is. De olie wordt m.b.v. alcohol geŽxtraheerd uit de bloesem en heeft een rijke rode kleur en een warm bloemig aroma. Jasmijn heeft als geen andere olie de eigenschap je in andere sferen te brengen. Door haar heerlijke exotische geur is Jasmijn zeer kostbaar en kan als parfum worden gedragen.
Jasmijn wordt o.a. gebruikt bij: droge huid, gevoelige huid, spierkrampen, verrekingen, verstuikingen, slijmvliesontsteking, hoesten, heesheid, laryngitis, pijnen tijdens de bevalling, frigiditeit, dysmenorroe, depressiviteit, geestelijke uitputting. Jasmijn geeft een gevoel van zelfvertrouwen en euforie, is daarom zeer bruikbaar bij apathie, onverschilligheid en lusteloosheid. De olie wordt in de aromatherapie bijna uitsluitend in de verdamper of in bad gebruikt. Jasmijn laat zich goed combineren met, Rozenhout, Ylang Ylang, Cananga, Sandelhout of Ceder.
Hier enige toepassingen van Jasmijn:
als vermaarde liefdesolie; 5 druppels Jasmijn en 5 druppels Roos mengen met 100 ml. Amandel olie. Het lichaam licht masseren.
verdampen: 6-8 druppels Jasmijn in de aromalamp werken ontspannend en helpen bij emotionele problemen, vooral wanneer deze met relaties te maken hebben.
verdampen: 3 druppels Jasmijn, 3 druppels Sinaasappel en 3 druppels Nootmuskaat in de aromalamp helpen bij een depressieve stemming.
voor een ontspannend bad, meng 1 druppel Jasmijn, 4 druppels Rozenhout en 5 druppels Cananga met een beetje melk of een lepeltje honing. Voeg dit toe aan een niet te heet bad en baad 15-20 minuten.

..
De meeste etherische oliŽn kunnen niet zonder risico ingenomen worden. Gebruik etherische oliŽn uitsluitend inwendig als u voldoende kennis heeft of raadpleeg een (homeopatische) arts. Over het algemeen is echter de werking bij uitwendig gebruik sterker dan bij inwendig gebruik.


Contra-indicatie :
Vermijd het gebruik van jasmijn tijdens de zwangerschap tot het moment dat de geboorte zich aankondigt, aangezien ze het samentrekken van de baarmoeder bevordert.

Spiritueel :
Meer dan welke andere olie dan ook zegt jasmijn ons iets over het samengaan van schijnbare tegenstellingen. Hoewel al duizenden jaren befaamd als een krachtig afrodisiacum, vormt jasmijn een zeker zo krachtig hulpmiddel bij spirituele ontwikkeling. Wanneer Scott Cunningham schrijft : 'Indien gebruikt in combinatie met de juiste visualisatie, leidt ze tot een staat van verhoogd spiritueel bewustzijn' , wijst hij op de belangrijke rol die iemands gedachten of intenties spelen bij de afstemming op de spirituele energiŽn van de oliŽn. Hij beschouwd jasmijn als een Yin-olie, terwijl Robbert Tisserand haar aanduidt als een Yang-olie, waaruit nogmaals de paradoxale aard van jasmijn blijkt.
De voor-de-hand-liggende conclusie luidt dat ze noch het een, noch het ander is - of allebei. Jasmijn verenigt in zich de kracht en het vurig dynamisme dat wij met Yang-energie plegen te associŽren, en de weke passiviteit van Yin. En zoals zo vaak is het de levende plant zelf die ons tot deze conclusie leidt. De delicate, haast op elfen gelijkende bloempjes worden gedragen door een stoere, stevige plant. De roomwitte bloemen leveren een olie met een donkerbruine kleur en met een diep aroma dat zonder twijfel een krachtige wortelchacra-toon heeft. Maar het meest veelzeggend is misschien wel het feit dat, in tegenstelling tot andere planten, de jasmijn behoed wordt door twee beschermgeesten, een mannelijke en een vrouwelijke.
Dit feit vormt wellicht een aanwijzing voor de belangrijkste toepassing van jasmijn in de spirituele aromatherapie : het spiritueel maken van de seksualiteit
Jasmijn doet ons begrijpen dat er geen onderscheid bestaat tussen lichamelijke en goddelijke liefde. Neroli en roos brengen ons nuances van dezelfde boodschap - het is interessant er even bij stil te staan dat ook in de traditionele aromatherapie deze drie oliŽn in ťťn adem genoemd worden - maar van deze drie is de boodschap van jasmijn het krachtigst. Om het met de woorden van Marcel Lavabre te zeggen : 'Jasmijn bezit de macht de lichamelijke liefde boven zichzelf te doen uitstijgen.'
Men gelooft dat jasmijn de kunstzinnigheid ontwikkelt. Voor sommigen heeft dat betrekking op de eigen creativiteit, voor anderen betent het dat zij ontvankelijker worden voor visuele schoonheid, muziek, enz...
Engelen hebben een bepaalde voorkeur voor deze plant, evenals voor roos. Als je de geur van jasmijn ruikt, terwijl er niemand aanwezig is, is het vrijwel zeker dat een engel je pad heeft gekruist. En andersom, als je aantrekkingskracht wilt uitoefenen op engelachtige wezens, gebruik, dan een druppel jasmijn met een passende affirmatie of visualisatie.

Werkingsveld :

Klachten en Aandoeningen :

Recepten :

HOME Nederlands Latijn Eigenschappen Kwalen Recepten Links Bronnen