HOME Nederlands Latijn Eigenschappen Kwalen Recepten Links Bronnen

Kruidnagel


Latijnse naam :Eugenia Caryophyllus

Gebruikt deel :knop

Normaal Gebruik :

Beschrijving :

een lichtgele vloeistof met een zoet, kruidig aroma en een frisse, fruitige topnoot
favoriet bij parfumering

Mengt goed met roos, lavendel, vanille, scharlei, bergamot, bay, lavandin, piment, ylang-ylang en cananga

Kruidnagelen zijn de gedroogde bloemknoppen van de Caryophyllus aromaticus, een boom behorend tot de Myrtaceae (Mirte-familie) die vroeger uitsluitend in de Molukken werd gekweekt. Tegenwoordig echter ook op veel andere plaatsen o.a. Madagaskar en West-IndiŽ.
In China was de Kruidnagelboom al vele eeuwen bekend en werd de etherische olie gebruikt voor de behandeling van diarree, hernia, slechte adem en bronchitis. Het is aan de Arabieren te danken dat men deze specerij in Europa leerde kennen. In de Middeleeuwen werd Kruidnagel aanbevolen bij hoofdpijn, doofheid en waterzucht, evenals bij kiespijn een toepassing die eeuwenlang heeft standgehouden. Ook tegenwoordig wordt Kruidnagel-olie nog veelvuldig toegepast in tandheelkundige preparaten. In de oorsprongslanden wordt de olie gebruikt om de pijn bij het baren te verlichten en bij het verbinden van de navelstreng. Een Kruidnageltinctuur wordt gebruikt tegen huidinfecties o.a. scabiŽs en voetschimmel.
IndonesiŽ is de grootste producent en ruim de helft van de productie gaat naar de inheemse tabaksindustrie. Deze verwerkt de Kruidnagelen in sigaretten, die twee delen tabak en ťťn deel nagels bevatten. De sigaretten, ``kreteks`` danken hun naam aan het feit dat ze door de etherische olie knetteren wanneer ze worden aangestoken.
Toen de Nederlanders alle Kruidnagelbomen in Ternate vernietigden braken er allerlei vreemde ziektes onder de plaatselijke bevolking uit. Er worden etherische oliŽn gewonnen uit de bladeren, bloemknoppen en stelen. De bladolie is een donkerbruine olie met een ruwe geur die doet denken aan verbrand hout en heeft een hoog eugenol gehalte (82-88 %) Eugenol is een stof die vooral voor de productie van vanilline gebruikt wordt. De bloemknopolie is een licht gele olie met een zoet-pikante geur. Het eugenolgehalte is lager (60-80%) waardoor de olie beter voor de aromatherapie geschikt is. Na het plukken worden de bloemknoppen in de zon (of boven een vuurtje) gedroogd. Daarna worden de steeltjes verwijderd waaruit ook een Kruidnagel-olie geŽxtraheerd wordt. In de aroma therapie wordt de olie hoofdzakelijk gebruikt om zijn krachtige antiseptische en pijnstillende eigenschappen.
Gebruik Kruidnagel o.a. bij; schimmelinfecties, blauwe plekken, schaafwonden, zwemmerseczeem, acne, artritis, verstuikingen, verrekkingen, zweren, tand- en kiespijn, ontstoken tandvlees, reumatische klachten, darm- gassen en krampen, diarrhee, verminderde geslachtsdrift, gisting in de maag, slechte spijsvertering, infecties, griep en verkoudheid. Werkt wormafdrijvend en verdrijft muggen, motten en muizen. Kruidnagel is goed te combineren met Lavendel en Geranium. Nooit onverdund op de huid gebruiken !! U ontvangt van ons bij iedere etherische olie een uitgebreide beschrijving. Hier enige toepassingen van Kruidnagel:
bij tand- of kiespijn; 1 druppel Kruidnagel op de pijnlijke tand/kies werkt verdovend.
bij ontstoken tandvlees; 1 druppel Kruidnagel op de tandenborstel en hiermee voorzichtig borstelen.
bij reumatische klachten; 5 druppels Kruidnagel, 20 druppels Geranium, 10 druppels Lavendel en 10 druppels Eucalyptus mengen met 10 ml. St. Janskruid olie en 90 ml. basis olie. Met dit mengsel dagelijks de pijnlijke plekken masseren.
verdampen: 6 druppels Kruidnagel in de aromalamp helpen om geestelijke en lichamelijke oude wonden te genezen en knagende pijnen te verlichten. Versterkt de zelfhelende krachten in de mens en het gevoel van eigenwaarde.
verdampen: 2 druppels Kruidnagel, 2 druppels Eucalyptus, 4 druppels Geranium en 2 druppels Ceder verdrijven muggen en andere insecten.


De meeste etherische oliŽn kunnen niet zonder risico ingenomen worden. Gebruik etherische oliŽn uitsluitend inwendig als u voldoende kennis heeft of raadpleeg een (homeopatische) arts. Over het algemeen is echter de werking bij uitwendig gebruik sterker dan bij inwendig gebruik.


Contra-indicatie :
voorzichtig bij uitwendig gebruik

Psychisch :
Verdamp kruidnagelessence als je moe of teneergeslagen bent.
Deze olie heeft een zeer sterke en beschermende werking op de psyche van de mens en wordt dan ook vaak gebruikt door magnetiseurs omdat de essence hun helende krachten verhoogt.

Psychologisch :
Het kruidnageltype wordt ondermijnd door verdriet. Hij voelt zich afgewezen en onwaardig. In plaats van zichzelf eens nauwkeurig onder het vergrootglas te nemen en te kijken welke kwaliteiten en mogelijkheden hij heeft om van zijn leven iets moois te maken, wil hij gewoon zichzelf en de levensomstandigheden niet aanvaarden en vlucht hij angstig weg.
Voor problemen kun je wegvluchten, voor jezelf echter niet. Deze mens moet dan ook eerst vrede vinden met zichzelf alvorens hij het leven met vertrouwen kan tegemoet zien.

Werkingsveld :

Klachten en Aandoeningen :

Recepten :

HOME Nederlands Latijn Eigenschappen Kwalen Recepten Links Bronnen