HOME Nederlands Latijn Eigenschappen Kwalen Recepten Links Bronnen

Eucalyptus Globulus


Latijnse naam :Eucalyptus Globulus

Gebruikt deel :blad

Normaal Gebruik :

Beschrijving :

een kleurloze, dunne vloeistof die geel wordt tijdens het rijpen, met een enigszins harsachtige, kamferachtige geur en een houtachtige, zoete ondertoon

Mengt goed met tijm, rozemarijn, lavendel, marjolein, den, ceder en citroen

De Eucalyptus globulus is een tot 90 mtr. hoge, groenblijvende boom, inheems in TasmaniŽ en AustraliŽ, thans gecultiveerd in Spanje, Portugal, BraziliŽ, CaliforniŽ, Rusland en China. De jonge bomen hebben blauw-groene ovale bladeren. De oudere bomen hebben smalle geelgroene bladeren, crŤmekleurige bloemen en een gladde grijze schors, vaak bedekt met een wit poeder. In AustraliŽ wordt deze Eucalyptus gebruikt bij de behandeling van problemen aan de luchtwegen en bij aandoeningen met koorts zoals, malaria, tyfus, cholera etc. en wordt daarom ook wel Koortsboom genoemd.
In Spanje wordt het hout als timmerhout gebruikt. De etherische olie wordt gewonnen door stoomdestillatie van de, verse of gedeeltelijk gedroogde, twijgen met bladeren. Het is een kleurloze tot lichtgele olie met een enigzins scherpe, kamfer-achtige geur. Wordt veel gebruikt in de farmaceutische industrie voor de fabricage van hoestsiropen, smeersels etc. Wilt u informatie over andere Eucalyptussoorten klik hier.
Blauwgom Eucalyptus wordt o.a. gebruikt bij: blaren, brandwonden, huidinfecties, insectensteken/beten, astma, bronchitis, catarre, keelpijn, keelinfecties, sinusitis, artritis, spierpijn, reumatische aandoeningen, verstuikingen, cystitis, leukorroe, griep, koorts, waterpokken, gordelroos, verkoudheid, infectieziekten bijv. mazelen, hoofdpijn, zenuwpijn. Blauwgom Eucalyptus niet samen gebruiken met homeopatische geneesmiddelen.
Hieronder een paar voorbeelden van Blauwgom Eucalyptus:
bij blaren, brandwonden, snijwonden; doe 3 druppels Blauwgom Eucalyptus op een vochtig watje en leg dit op de wonden/zweren.
bij keelpijn, catarre; meng 6 druppels Blauwgom Eucalyptus in een glas gekookt, afgekoeld water en gorgel hiermee 2x dagelijks.
bij artritis, verstuikingen; meng 3-5 druppels Blauwgom Eucalyptus met een eetlepel basis olie en masseer hiermee dagelijks de pijnlijke plekken.
bij verkoudheid, griep, keelpijn; 5-8 druppels Blauwgom Eucalyptus in een schaaltje heet water doen en hiermee dagelijks dampen.
verdampen; 6-10 druppels Blauwgom Eucalyptus in de aromalamp verdrijven lastige insecten.


De meeste etherische oliŽn kunnen niet zonder risico ingenomen worden. Gebruik etherische oliŽn uitsluitend inwendig als u voldoende kennis heeft of raadpleeg een (homeopatische) arts. Over het algemeen is echter de werking bij uitwendig gebruik sterker dan bij inwendig gebruik.


Contra-indicatie :
heel voorzichtig bij inwendig gebruik
onverenigbaar met producten op basis van jodium
het inhaleren van eucalyptuspreparaten kan bij astma-patienten een aanval uitlokken
baby's

Psychisch :
Eucalyptusolie heeft een zuiverende en genezende werking. Deze essence werkt vooral bij mensen die concentratiestoornissen hebben of die totaal fisiek en geestelijk uitgeput en verzwakt zijn. Verdamp deze olie in ziekenkamers of bij mensen die te kampen hebben met ademnood. De olie beschermt tegelijkertijd tegen negatieve gedachten.

Psychologisch :
Het Eucalyptustype voelt zich onderdrukt en belegerd. Zijn woede en angst worden met moeite in toom gehouden. Er is tevens een verlangen aanwezig om zijn eigen zin door te drijven. Omdat hij niet op kan tegen de autoritaire omgeving waarin hij leeft, gaat hij wrokkige gedachten koesteren waardoor hij nog meer geisoleerd raakt. Hij moet leren zijn gevoelens en gedachten op een evenwichtige manier te uiten zodat er uiteindelijk naar hem geluisterd wordt en zijn verlangens erkenning krijgen. Alleen op deze wijze zal hij kunnen genezen van chronische ziekten die zijn lichaam teisteren.

Spiritueel :
Fysisch gezien is eucalyptus een sterk antisepticum met een zuiverende werking. Verdampt pf verstoven in de kamer van een zieke zuivert hij de atmosfeer en bevordert hij de genezing ; als er een besmettelijke ziekte heerst, kan hij in het hele huis worden gebruikt om verspreiding van de infectie te voorkomen.
Op het subtiele niveau kan hij op dezelfde manier worden gebruikt voor de reiniging van plaatsen waar conflicten hebben plaatsgevonden zoals ruzies en twistgesprekken of als er daadwerkelijk gevochten is, dus in het algemeen voor elke plaats waar negatieve energiŽn voelbaar zijn.

Werkingsveld :

Klachten en Aandoeningen :

Recepten :

HOME Nederlands Latijn Eigenschappen Kwalen Recepten Links Bronnen