HOME Nederlands Latijn Eigenschappen Kwalen Recepten Links Bronnen

Zoete Sinaasappel


Latijnse naam :Citrus Sinensis

Gebruikt deel :schil

Normaal Gebruik :

Beschrijving :

een geeloranje of donkeroranje, dunne vloeistof met een zoete, frisse, fruitachtige geur, rijker dan de gedestileerde olie
een lichtgele of kleurloze, dunne vloeistof met een zoete, licht fruitige geur, maar weinig vasthoudend.

Mengt goed met lavendel, neroli, citroen, scharlei, mirre en olien van specerijen zoals nootmuskaat, kaneel en kruidnagel

De Sinaasappelboom komt oorspronkelijk uit China. Het is een groenblijvende boom waarvan vele variŽteiten gecultiveerd zijn. De belangrijkste producenten zijn tegenwoordig de landen rond de Middellandse zee, de USA, het CaraÔbische gebied en BraziliŽ. In de Chinese geneeskunde wordt de gedroogde schil gebruikt bij de behandeling van verkoudheid, hoest en anorexia.
De etherische olie wordt gewonnen door koude persing, of door stoomdestillatie, van de schil van het nog net niet rijpe fruit. De olie heeft een frisse aromatische geur en varieŽrt in kleur van lichtgeel tot oranje-bruin. De olie heeft kalmerende eigenschappen, is verzachtend voor de huid en wordt aangeraden bij ademhalings-stoornissen. Ook kinderen houden erg veel van Sinaasappelolie. Wordt op grote schaal gebruikt als geur- en smaakstof in de levensmiddelen industrie.
Gebruik Sinaasappel o.a. bij aften, vette huid, palpitaties, oedeem, bronchitis, koude rillingen, constipatie, krampen, verkoudheid, griep, hoofdpijn, koorts, spanningen, angst, maagklachten, nervositeit, reisziekte, vertraagd hartritme, hartkloppingen, slecht en onrustig slapen. Ook voor het aromatiseren van spijzen en dranken bijv; 1 druppel in een sinaasappel frisdrank of jus d`orange heeft een verrassend effect op de smaak, evenals 1-2 druppels door het pannekoeken beslag. 4 druppels door het beslag geven een heerlijke sinaasappel cake.
Hier enige toepassingen van Sinaasappel:
bij rimpels; 5 druppels Sinaasappel mengen in 1 eetlepel Tarwekiem olie en hiermee `s avonds de huid inwrijven.
bij tandvlees problemen, zweren ; 10 druppels Sinaasappel in een glas gekookt water, hiermee dagelijks spoelen.
bij slapeloosheid; een paar druppels Sinaasappel op het hoofdkussen sprenkelen of in de slaapkamer 8 druppels in de aromalamp verdampen.
bij spanningen; 10 druppels Sinaasappel in een eetlepel Amandel olie en hiermee het lichaam masseren. Of 5 druppels Sinaasappel en 10 druppels Sandelhout mengen met een beetje melk of een lepeltje honing. Dit toevoegen aan een warm bad en 15 - 20 minuten baden.
bij angsten; 2-3 druppels Sinaasappel op een tissue of zakdoek doen en meermaals per dag inhaleren.
bij stress en vermoeidheid; 1 druppel Sinaasappel, 2 druppels Citroen, 1 druppel Nootmuskaat en 2 druppels Scharlei mengen met een beetje melk, room of een lepeltje honing. Dit toevoegen aan een warm bad en 15 - 20 minuten baden.


De meeste etherische oliŽn kunnen niet zonder risico ingenomen worden. Gebruik etherische oliŽn uitsluitend inwendig als u voldoende kennis heeft of raadpleeg een (homeopatische) arts. Over het algemeen is echter de werking bij uitwendig gebruik sterker dan bij inwendig gebruik.

Werkingsveld :

Klachten en Aandoeningen :

Recepten :

HOME Nederlands Latijn Eigenschappen Kwalen Recepten Links Bronnen