HOME Nederlands Latijn Eigenschappen Kwalen Recepten Links Bronnen

Kaneel


Latijnse naam :Cinnamomum Zeylanicum

Gebruikt deel :blad

Normaal Gebruik :

Beschrijving :

een gele tot bruine vloeistof met een warm, kruidig, wat harsachtig aroma

Mengt goed met wierook, ylang-ylang, sinaasappel, mandarijn, benzoe, perubalsem en oosterse mengsels

De Kaneelboom komt oorspronkelijk uit Sri-Lanka maar wordt nu verbouwd in Zuid-India, Sri-Lanka, Indochina, China, Afrika en het Caribische gebied. Het is een groenblijvende boom van Ī 15 mtr met witte of gele bloemen die veranderen in blauw tot paarse bessen. De bladeren verspreiden een sterke, kruidige geur als ze beschadigd worden. De inwendige schors van jonge twijgen wordt om de twee jaar geoogst en levert de bekende ``kaneelstokjes`` Na het oogsten worden de takken in lange dunne reepjes gesneden, waarna de bast wordt verwijderd. De bast rolt vanzelf op tijdens het drogen en aan deze eigenschap heeft de Kaneel zijn naam te danken, die stamt van het Latijnse woord ďcanellaĒ, wat rolletje betekent.
Kaneel is in China al ruim 4000 jaar bekend en is mogelijk een der oudste geneesmiddelen. Ook in de bijbel wordt Kaneel genoemd, Mozes gebruikt het voor de bereiding van een zalfolie. Door de Arabieren raakte Kaneel in Europa bekend en werd het mede een doel van de ontdekkingsreizen van de 15e en 16e eeuw.
Kaneel olie wordt gewonnen door waterdampdistillatie van de twijgen met bladeren en van de schors . De schorsolie is toxisch en wordt daarom in de aromatherapie nauwelijks gebruikt. De bladolie is geel tot bruin van kleur met een warm, kruidig aroma. Therapeutisch gezien is Kaneel olie zeer waardevol en wel op een groot aantal gebieden. Ontspannend bij spierverhardingen en geestelijke verharding in het algemeen. Heeft niet alleen een versterkende en verwarmende werking bij kou (lage temperaturen), maar ook bij innerlijke kilte. Helpt tegen bacteriŽn, virussen en schimmels. Remt ontstekingen en bevordert de doorbloeding.
Gebruik Kaneel o.a. bij; blauwe plekken, insectenbeten, scabies, wratten, infecties, maag- en darmkrampen, slechte eetlust, griep, koorts, witte vloed, pijnlijke menstruatie, pijnlijke spieren door kouvatten, slechte spijsvertering, slechte bloedsomloop, reuma, griep, koude rillingen, verkoudheid, geestelijke uitputting, stress, debilitas en winderigheid. Kaneel geeft steun aan oudere mensen, die herstellende zijn van een ziekte. Effectief bij de behandeling van luizen. Goed te combineren met Sinaasappel, Mandarijn en Cypres . Kaneel nooit onverdund op de huid gebruiken, het kan allergische reacties en dermatitis veroorzaken. U ontvangt van ons bij iedere etherische olie een uitgebreide beschrijving. Hier enige toepassingen van Kaneel:
bij blauwe plekken en insectenbeten; doe 2 druppels Kaneel op een vochtig watje en dep hiermee de pijnlijke plek.
verdampen: in de kinderkamer voor een aangename sfeer, of voor het slapen gaan 2 druppels Kaneel en 7 druppels Mandarijn.
verdampen: 8 druppels Kaneel in de aromalamp geven een gevoel van welbehagen en activeren de fantasie en creativiteit. Geeft steun aan ouderen en aan mensen die herstellende zijn van een ziekte.
bij spierverhardingen; 5 druppels Kaneel in een eetlepel basis olie mengen en hiermee de pijnlijke plaatsen inwrijven.
bij koude onderbenen; 2 druppels Kaneelschors en 2 druppels Helicryse mengen in 10 ml. basis olie. Met dit mengsel dagelijks masseren. Zorgt voor een betere doorbloeding.


De meeste etherische oliŽn kunnen niet zonder risico ingenomen worden. Gebruik etherische oliŽn uitsluitend inwendig als u voldoende kennis heeft of raadpleeg een (homeopatische) arts. Over het algemeen is echter de werking bij uitwendig gebruik sterker dan bij inwendig gebruik


Contra-indicatie :
baby's
kinderen
dermacaustisch
agressief voor de slijmvliezen

Psychisch :
Kaneelessence heeft een versterkende werking op het hart en de geest. Vooral mensen die herstellend zijn van een zware ziekte of een zwakke constitutie hebben, depressief of melancholisch zijn, moeten de kaneelessence een tijdje gebruiken om de sfeer een beetje op te vrolijken en te zuiveren. Kaneelolie is tevens een licht afrodisiacum. Deze olie trekt spiritualiteit aan en heeft een voorspoedige en genzende werking.

Psychologisch :
Het Kaneeltype heeft sedert zijn jeugd onder een grote emotionele druk gestaan die te maken had met de ouders. Hij heeft het gevoel niet tegen het leven op te kunnen. Hij lijdt onder een innerlijk conflict of is zo gekwetst dat hij zijn verslagenheid niet te boven komt. Hij moet leren verantwoordelijkheid op te nemen voor zijn eigen persoonlijkheid.
Dit type snakt naar vrijheid en moet leren zichzelf te durven zijn onder alle omstandigheden. Misschien kan hij aan een assertiviteitstraining deelnemen ? Hij moet zich ook omringen met vriendelijke mensen die hem een warm hart toedragen.

Werkingsveld :

Klachten en Aandoeningen :

Recepten :

HOME Nederlands Latijn Eigenschappen Kwalen Recepten Links Bronnen