HOME Nederlands Latijn Eigenschappen Kwalen Recepten Links Bronnen

Ylang-Ylang


Latijnse naam :Cananga Odorata Extra

Gebruikt deel :bloem

Normaal Gebruik :

Beschrijving :

een lichtgele, olieachtige vloeistof met een buitengewone zoete, zachte, bloemig-balsemachtige, enigszins kruidige geur - een goede olie heeft een cremige, rijke toptoon. Hoewel het op zichzelf een zeer intrigerende parfumolie is, kan zij ook goed gemengd worden met rozenhout, jasmijn, vetiver, mekkabalsem, bergamot, mimosa, kassiabloemen, perubalsem, roos, tuberoos, costus en andere. De andere graden missen de diepte en de rijkdom van de ylang-ylang extra.

Gebruik met mate : te veel kan hoofdpijn en misselijkheid veroorzaken
kan boosheid die voorkomt uit frustratie verzachten en remmen

De wilde Ylang Ylang, Cananga (Cananga Odorata) is een tropische boom van Ī 20 mtr. hoog en komt oorspronkelijk uit IndonesiŽ en de Filippijnen. De naam Ylang Ylang betekent `` Bloem der Bloemen``. Heden wordt de Ylang Ylangboom, Uona odorantissima, vooral aangeplant op Madagaskar en de Comoren. De bloemen van deze kleine boom kunnen zachtpaars, roze of geel zijn. Men zegt dat de gele bloemen de beste kwaliteit olie voortbrengen. De olie uit de eerste distillatie (ongeveer 40%) is van de beste kwaliteit. De oliŽn uit de drie daarop volgende distillaties zijn minder geurig en van lagere therapeutische waarde. Het is een lichtgele iets taaie olie met een zoete bloemige geur, die lijkt op Jasmijn en Hyacint. Ylang Ylang is ontspannend, zinnenprikkelend en stimulerend. De olie wordt traditioneel gebruikt in de huidverzorging en omwille van de geur ook in de parfumerie. Maakt o.a. deel uit van Chanel 5 en andere wereldberoemde parfums. Schenkt vertrouwen en geborgenheid. Algemeen koortswerend en weerstand (tegen infecties) verhogend. De geur van de Cananga is zachter dan die van de Ylang Ylang.
Ylang Ylang wordt o.a. gebruikt bij: futloos afbrekend haar, geirriteerde huid, onzuivere huid, geirriteerde huid, jeugdpuistjes, broze nagels, licht verhoogde bloeddruk, insectensteken, hypernea, hartkloppingen, shock, depressiviteit, angst, spanning, slapeloosheid, te hoge hartslag, verminderde geslachtsdrift. Voorkomt hyper ventilatie. De sterke geur kan hoofdpijn en misselijkheid veroorzaken.
Hier volgen een paar toepassingen van Ylang Ylang:
bij: futloos en afbrekend haar; 3 druppels Ylang Ylang toevoegen aan een milde neutrale shampoo en hiermee 2 keer per week het haar wassen.
bij: onzuivere huid en jeugdpuistjes; 6 tot 12 druppels Ylang Ylang in een glas gekookt, afgekoeld water en hiermee de huid deppen.
bij: broze nagels; 5 druppels Ylang Ylang mengen in een eetlepel Tarwekiem olie en hiermee `s avonds voor het naar bed gaan, de nagels en het nagelbed masseren.
verdampen: 6 druppels Ylang Ylang in de aromalamp verdrijven een depressieve stemming.


De meeste etherische oliŽn kunnen niet zonder risico ingenomen worden. Gebruik etherische oliŽn uitsluitend inwendig als u voldoende kennis heeft of raadpleeg een (homeopatische) arts. Over het algemeen is echter de werking bij uitwendig gebruik sterker dan bij inwendig gebruik.


Psychisch :
Ylang-ylang-olie zorgt voor een harmonische en rustige sfeer die stimulerend werkt op goede conversatie, begrip en samenwerking.
Deze essence is licht verdovend en een afrodisiacum.

Psychologisch :
Het ylang-ylangtype is teleurgesteld in zijn omgeving. Hij is vooral ontstemd over de partner. Deze persoonlijkheid heeft altijd ter goeder trouw willen handelen en werd niet altijd begrepen. De omgeving heeft vaak een overheersende en veeleisende functie gehad waardoor deze mens onder stress en spanningen kwam te staan.
Hij moet leren zichzelf los te weken van de verwachtingen van de partner en bij zichzelf te rade gaan of hij deze wensen kan en wil tegemoet komen. Het ylang-ylangtype moet trachten meer zelfvertrouwen te krijgen en die uit te stralen naar de omgeving. Alleen door deze houding aan te nemen, krijgt de partner ook vertrouwen.

Spiritueel :
Deze zoet geurende olie roept gevoelens van vrede op en verdrijft kwaadheid, die immers een obstakel vormt voor meditatie, het brengen van genezing en andere spirituele activiteiten. Ylang-ylang is echter ook eer zeer slaapverwekkende olie en het is dus niet aan te raden haar vlak voor het begin van een meditatiesessie te gebruiken. Sommige mensen vinden de zoetheid van de geur een beetje te veel van het goede en enigszins weeÔg ; het is dus vaak beter de olie te mengen met bergamot of melisse, wat de kalmerende eigenschappen ervan zal versterken en bovendien de geur ervan zal verbeteren.

Werkingsveld :

Klachten en Aandoeningen :

Recepten :

HOME Nederlands Latijn Eigenschappen Kwalen Recepten Links Bronnen