HOME Nederlands Latijn Eigenschappen Kwalen Recepten Links Bronnen

Wierook

Latijnse naam :Boswella serrata

Gebruikt deel :hars

Normaal Gebruik :

Beschrijving :

een lichtgele of groenachtige, dunne vloeistof met een frisse, terpeenachtige topnoot en een warme, rijke, zoete, balsemachtige ondertoon.


Mengt goed met sandelhout, den vetiver, geranium, lavendel, mimosa, neroli, sinaasappel, bergamot, kamfer, basilicum, peper,kaneel en andere specerijen. Het verandert de zachtheid van citrusmengsels op intrigerende wijze


Heeft als een van haar fysische eigenschappen de mogelijkheid om de ademhaling te vertragen en te verdiepen... wat zeer bevorderlijk is voor gebed en meditatie


Wierook werd reeds in de Oudheid en wordt ook heden nog bij Katholieke erediensten en in de Oosterse godsdiensten als reukoffer gebruikt. De gomhars is afkomstig van boomsoorten uit het geslacht Boswellia, kleine bomen met als oorsprong de droge streken van India en ArabiŽ.
De Afrikaanse of Arabische Wierook is afkomstig van de Boswellia carterii, deze komt heden veel voor in Noord-Oost Afrika en Zuid-Oost ArabiŽ. De Indische Wierook wordt geleverd door de Boswellia serrata, een kleine boom in de dorre bergstreken van noord-oostelijk India. De naam Olibanum betekent Libanon. Uit kleine insnijdingen in de bast komen op tranen lijkende witte harsdruppels. Deze hars wordt al sinds eeuwen als Wierook gebruikt.
Stoomdistillatie van de hars geeft een lichtgele olie met een rijke peperachtige geur. Wierook heeft een krachtige zuiverende werking, zowel op atmosfeer, lichaam en geest. Wordt in maskers en crŤmes gebruikt om rimpels te bestrijden.


Gebruik Wierook o.a. bij; slijmvliesontsteking, blaasontsteking, aambeien, onregelmatige menstruatie, witte vloed, zweren, bloedingen, bloedneus, reinigen van wonden, verkoudheid, griep, astma, bronchitis, laryngitis, littekens, snijwonden, puistjes, angst, depressiviteit, nerveuze spanningen, ontstekingen, pijnlijke borsten, vette onreine huid, rimpels. Wierook is goed te combineren met alle Citrus oliŽn.


Hier enige toepassingen van Wierook:
bij zweren; meng 6-10 druppels Wierook in een glas gekookt, tot lauw afgekoeld water. Dep hiermee de zweren meermaals per dag.
bij bloedingen; enige druppels Wierook op een vochtig watje doen en dit op de wond houden.
bij reinigen van diepe wonden; meng 10-15 druppels Wierook in een glas gekookt, tot lauw afgekoeld water. Spoel de wond met dit mengsel grondig uit.
bij vette, onreine huid; 6 druppels Wierook mengen met 50 ml. Jojoba-olie. Dit mengsel 2x dagelijks op de huid wrijven.
Olibanum wordt in de verdamper veel gebruikt bij meditatie en gebed. Het steunt de concentratie en richt de blik naar binnen. Heeft eveneens een krachtige reinigende werking op de atmosfeer. verdamp 6-10 druppels in de aromalamp.

De meeste etherische oliŽn kunnen niet zonder risico ingenomen worden. Gebruik etherische oliŽn uitsluitend inwendig als u voldoende kennis heeft of raadpleeg een (homeopatische) arts. Over het algemeen is echter de werking bij uitwendig gebruik sterker dan bij inwendig gebruik.


Spiritueel : (boswellia carteri)
Deze olie wordt geassocieerd met onze hoogste spirituele idealen. Het is de olie die de drie wijzen aan het kind Jezus aanboden ter erkenning van diens goddelijkheid. De olie helpt ons zelf verbonden te voelen met dat deel van ons dat eeuwig en goddelijk is.
Olibanumhars is een van de oudste wierookharsen die er bestaan. Het is tevens een van de meest algemene en zeker al meer dan 3000 jaar als wierok in gebruik. De essentiŽle olie die eruit bereid wordt, is zelfs nog krachtiger en subtieler in haar werking dan de hars, doordat de vaste bestanddelen ontbreken. Anders dan bij de meeste olieŽn die gebruikt worden in de spirituele arometherapie maken we ook gebruik van de fysische eigenschappen van olibanum, in het bijzonder wanneer we de olie als meditatiehulp gebruiken. Olibanum doet ons dieper en langzamer ademen, waardoor lichaam en geest in een meditatieve staat worden gebracht. Dit is, samen met concentratie op de ademhaling, van grote waarde bij alle vormen van meditatie.
Olibanum helpt ons banden met het verleden te breken, speciaal als die onze persoonlijke groei in de weg staan. Gebruik haar in een bad met de bewuste bedoeling alle oude banden die een belemmering vormen als het ware weg te wassen. Ze kan ook gebruit worden in een aromalampje, en dan wellicht in combinatie met de vorm van visualisatie die wordt aangeraden door Phyllis Krystal in haar boek 'Cutting the Ties that Bind'.

Werkingsveld :

Klachten en Aandoeningen :

Recepten :

HOME Nederlands Latijn Eigenschappen Kwalen Recepten Links Bronnen