HOME Nederlands Latijn Eigenschappen Kwalen Recepten Links Bronnen

Berk

Latijnse naam :Betula Lenta

Gebruikt deel :schors

Normaal Gebruik :

Beschrijving :

kleurloze, lichtgele of rood getinte vloeistof met een intense, op wintergroen lijkende, zoete houtgeur.

De Zoete Berk of Suiker Berk komt oorspronkelijk uit Zuid-Canada en het Zuid-Oosten van de USA. Het is een sierlijke boom die wel 25 meter hoog kan worden. In Europa komt hoofdzakelijk de Ruwe of Zilver Berk voor, welke de Berkenteer levert. De Indianen en kolonisten dronken vroeger een thee getrokken uit Wintergreen en Berkenschors. Deze smaak is tegenwoordig nog terug te vinden in verschillende limonades. De etherische olie wordt gewonnen door destillatie van de schors. Het is een kleurloze, lichtgele of rode olie met een intense op Wintergreen lijkende geur.
Omdat het methylsalicylaat gehalte van deze olie enorm hoog is (tot 98%), wordt ze in de Aromatherapie nauwelijks gebruikt. Wordt wel in grote hoeveelheden toegepast als smaakmiddel in bijv. tandpasta en kauwgom. De olie is adstringerend, anti-reumatisch en heeft uitstekende antiseptische kwaliteiten.


Hier enige toepassingen:
bij reuma; meng 50 druppels Berk met 100 ml. basis olie en masseer minimaal 1x dagelijks de pijnlijke plaatsen.
bij artritis; meng 20 druppels Berk en 2 druppels Berkenteer met 50 ml. Amandel olie en masseer hiermee minimaal 1x dagelijks de pijnlijke gewrichten.
verdampen: Berkenolie helpt bij het verkennen van de eigen grenzen, verdamp 6-8 druppels in de aromalamp.


De meeste etherische oliŽn kunnen niet zonder risico ingenomen worden. Gebruik etherische oliŽn uitsluitend inwendig als u voldoende kennis heeft of raadpleeg een (homeopatische) arts. Over het algemeen is echter de werking bij uitwendig gebruik sterker dan bij inwendig gebruik.


Contra-indicatie :
inwendig gebruik wordt afgeraden (tenzij op voorschrift), gezien de relatief hoge toxiciteit van het aanwezige methylsalicilaat. Indien toch inwendig gebruikt, de dosis NIET overschrijden.

Werkingsveld :

Klachten en Aandoeningen :

Recepten :

HOME Nederlands Latijn Eigenschappen Kwalen Recepten Links Bronnen