HOME Nederlands Latijn Eigenschappen Kwalen Recepten Links Bronnen

Engelwortel

Latijnse naam :Angelica Archangelica

Gebruikt deel :wortel

Normaal Gebruik :

Beschrijving :

Een kleurloze of lichtgele olie, die naarmate zij ouder wordt, geelbruin verkleurt, met een kruidige, aardachtige basisnoot


Mengt goed met patchouli, mekkabalsem, costus, scharlei, eikenmos, vetiver en citrusoliŽn


De Engelwortel, een grote, harige plant met varenachtige bladeren en witte bloemen, is inheems in het hoge noorden, oa. IJsland, Groenland, SiberiŽ en ScandinaviŽ. In de middeleeuwen werd ze in kloostertuinen gekweekt. De legende vertelt dat deze plant door een engel werd geopenbaard als geneesmiddel van de pest, vandaar ook de naam. De wortels bevatten een hoog gehalte aan vluchtige oliŽn, 100 kilo leveren 320 gr. olie. Deze wordt gewonnen door stoomdestillatie van de wortels, heeft een zeer aromatische peperachtige geur en is sterk antiseptisch. Er wordt ook een etherische olie uit de vruchten en zaden gewonnen, deze is kleurloos met een frisse kruidige geur.


Engelwortel geeft zelfvertrouwen, kracht en zet een mens met beide voeten op de grond. Het is een tonicum voor de zenuwen en verloren energie wordt weer opgebouwd. Wordt als geurstof in cosmetische producten en als smaakstof in levensmiddelen en alcoholische dranken, o.a. magenbitter gebruikt.


Gebruik Engelwortel o.a. bij; verstopte huid, psoriasis, artritis, jicht, reuma, oedeem, bronchitis, hoesten, verkoudheid, bloedarmoede, vermoeidheid, spijsverteringsproblemen, verstopping, aambeien, hartkloppingen, slecht slapen en geelzucht. Niet gebruiken tijdens zwangerschap en bij diabetes. Engelwortel is goed te combineren met, Citroen, Den en Eucalyptus.
Hier enige toepassingen van Engelwortel:
bij griep; meng 10 druppels Engelwortel, 20 druppels Eucalyptus en 20 druppels Rozemarijn. Van dit mengsel 5-8 druppels in een schaaltje heet water doen en naar behoefte inhaleren.
bij verkoudheid, vastzittende hoest; meng 5 druppels Engelwortel in een schaaltje heet water damp 3x dagelijks.
bij uitputting, stress; meng 2 druppels Engelwortel, 5 druppels Salie, 7 druppels Bergamot, 3 druppels Lavendel en 5 druppels Ceder met 50 ml. Jojoba- of Avocado-olie. Hiermee 2-3 per week, de buik 5 min. masseren
als massage-olie die het zelfvertrouwen sterkt; 5 druppels Engelwortel en 5 druppels Roos mengen in 50 ml. basis olie. Met dit mengsel dagelijks buik en voeten masseren.
verdampen: 6 druppels Engelwortel op de aromalamp werken opbouwend en stabiliserend en zijn behulpzaam bij het nemen van beslissingen.


De meeste etherische oliŽn kunnen niet zonder risico ingenomen worden. Gebruik etherische oliŽn uitsluitend inwendig als u voldoende kennis heeft of raadpleeg een (homeopatische) arts. Over het algemeen is echter de werking bij uitwendig gebruik sterker dan bij inwendig gebruik.


Contra-indicatie :
fototoxisch
niet gebruiken bij zwangerschap en diabetes


Psychisch :
Engelwortelessence heeft een patriarchale werking. Deze olie maakt bewust van eigen denken en kunnen. Voor kinderen heeft engelwortel een beschermende invloed. De essence hoort bij mensen die carriere willen maken en een verantwoordelijke functie willen bereiken in de maatschappij.

Psychologisch :
Het engelworteltype heeft een eigen visie op de wereld ontwikkeld die bij hem onwrikbaar blijft.
Hij kan koppig blijven stilstaan bij verouderde denkbeelden die hij ziet als de eeuwige waarheid. Alles wat daarbuiten valt, wordt kritisch en geringschattend bekeken. Deze mens is iemand die onafhankelijk kan denken, verantwoordelijkheidsgevoel heeft en volhardend is in werk en geloof. Dat zijn kwaliteiten. Hij moet echter leren inzien dat anderen iook gelijk kunnen hebben en weten hoe hij dat geloof, organisatietalent en verantwoordelijkheidsgevoel op een diplomatische manier moet gebruiken. Hij voelt zich vaak onbegrepen en miskend waardoor hij een wantrouwige en kritische houding kan aannemen. Als hij begrijpt dat anderen hem blijven waarderen wanneer hij ook ruimte laat voor hun ideeŽn, dan zal hij tevreden zijn met zijn eigen plekje in de maatschappij.

Spiritueel :
Zoals de nam al aangeeft, helpt deze olie de gebruiker zich open te stellen voor energiŽn van engelen. Voor sommige mensen kunnen dat reŽle contacten met engelen betekenen, visioenen van engelen of boodschappen afkomstig van engelen ; het kan ook zijn dat men zonder daadwerkelijk iets te zien of te horen, sterk de indruk heeft dat er een goedgezinde energie aanwezig is. Voor anderen kan het betekenen dat ze beter afgestemd zijn op hun hogere zelf. In kruidenboeken uit de middeleeuwen en de renaissance vindt men de plant vaak aangeduid als artsengelenkruid, engelenkruid of ook soms wel als het kruid van de heilige geest. In studieboeken kun je soms lezen dat deze namen een verwijzing waren naar de haast miraculeuze geneeskracht van de plant op lichamelijk niveau ; dat heeft men vooral kunnen vaststellen tijdens de pestepidemieŽn die Europa herhaaldelijk hebben geteisterd. Deze geneeskrachtige eigenschappen zijn zeer reŽel ; we kunnen er zowel in de spirituele als in de traditionele aromatherapie een beroep op doen. Overigens acht ik het niet aannemelijk dat die middeleeuwse schrijvers onbekend water met de spirituele eigenschappen van de plant.
De olie wordt mleestal gewonnen uit wortels (er bestaat een variante uit de zadenį en heeft, zoals het geval is met de meeste olieŽn afkomstig van een wortel, sterk aardende eigenschappen. Mocht dit laatste in tegenspraak lijken met wat er hiervoor over deze plant is gezegd, dan moet je eens denken aan hoe noodzakelijk het voor zieners, mediums, en spirituele zoekers is met beide benen op de grond te blijven, willen ze in de maatschappij kunnen blijven functioneren.
De plant maakt ons de noodzaak hiertoe door haar groeiwijze op een welspreknde manier duidelijk. Onder de grond vormt ze sterke, stevige wortels, boven de grond schijnt ze omhoog te streven, hemelwaarts : de sterke stengels verheffen zich tot twee meter boven de grond en zijn bezet met massa's bloemen van een delicate groenachtig-witte kleur, zo etherisch in hun voorkomen dat ze haast onwerkelijk lijken.
Zijn geur is, hoewel enigszins overweldigend als je aan het flesje ruikt, zacht en aangenaam als hij verdund of in heel kleine hoeveelheden wordt gebruikt. Gebruik hem als je oprecht met het engelenrijk in contact wil treden of als je dichter bij je eigen engelennatuur wilt komen, en gebruik hem spaarzaam.

Werkingsveld :

Klachten en Aandoeningen :

Recepten :

HOME Nederlands Latijn Eigenschappen Kwalen Recepten Links Bronnen