Courtland/Spruijt

Het begon met een simpele vraag van Joann Geybels-Osgerby, een Amerikaanse genealoge hier in België, die me om contacten in Nederland vroeg. Gezien zij me heel veel geholpen had met vroegere emigratieprojecten, was ik blij haar nu eens te kunnen helpen.

Zij had een vraag gekregen uit Michigan, USA. Kan je eens de geboorteakte opvragen van Peter Carl Courtland, en eventueel iets over zijn voorouders? Zijn ouders zijn Dirk Courtland en Jennie Verboom, geboren op die en die datum. De familie kwam, volgens de overlevering uit "Scoitde" of "Scoitda",  "near Rotterdam".  Zij zijn in de jaren 1880 geëmigreerd, en hadden 3 kinderen bij, waaronder Peter Carl, die later dierenarts is geworden.
Peter Carl Courtland  
klik op deze foto om ze te vergroten  

Wat bedoelt een Amerikaan nu eigenlijk met "near Rotterdam"? In principe kan dat heel Nederland zijn. We zochten lijsten met namen van alle Hollandse steden, we vroegen bevriende Nederlanders of even mee te denken. Scoitda, dat zou misschien "Gouda" kunnen zijn!

En Courtland, was duidelijk geen Nederlandse naam, misschien wel Cortland of Kortland. We beginnen te zoeken in online databases in Nederland, en vinden niets. We beginnen Nederlandse genealogen te contacteren op onze zoektocht. En terloops horen we uit de states dat die Jennie Verboom, geboren op 1 juni 1860,  ook wel eens Adria werd genoemd. Adria, Adriana Verboom is een typisch Hollandse naam. Met hulp van een Nederlandse genealoog komen we op de archiefsite van de stad Schiedam terecht. Adriana Verboom is dus op 1 juni 1860 in Schiedam geboren. Scoitda was dus Schiedam!

Op die website http://archief.schiedam.nl  kan men online namen opzoeken, en geboorte- en huwelijksakten opvragen. De man van Jennie/Adriana Verboom zou Dirk Courtland zijn, geboren op 16 april 1857. Tot onze verbazing vinden we haar man als zijnde Dirk Spruijt, geboren op diezelfde datum, en de namen van de kinderen kloppen ook.

Zodoende was Dirk Courtland in Nederland gekend als Dirk Spruijt, en daarvan kunnen we heel wat terugvinden: ook van zijn broers en zussen en hun ouders. En maar downladen van huwelijks- en geboorteakten! Maar waarom die naamsverandering van Spruijt naar Courtland? We vinden ook geen enkel "immigratierecord" van de familie Spruijt/Courtland in Amerikaanse databases.

Zeggen de Amerikanen: er is ook nog een William Courtland, en die heeft nog meegevochten met de Amerikaanse burgeroorlog, en we denken dat William een broer is van Dirk. Uit William's Amerikaanse overlijdensakte blijkt dat hij alleszins dezelfde moeder had als Dirk, maar we vinden hem niet in Schiedam.

Na heel wat speurwerk, komen we bij Anthony Spruyt in Pretoria, Zuid-Afrika terecht, en die heeft een verwijzing naar Pieter William Courtland Spruyt, geboren op 9 februari 1838 in Dordrecht. In  Dordrecht wordt die naam niet gevonden, maar met medewerking van de archiefdienst  van Dordrecht wordt ene Pieter Spruijt gevonden, geboren in Zwijndrecht, een gemeente vlakbij Dordrecht.

Het Nederlandse verhaal is nagenoeg compleet, maar ook van Pieter Spruijt of William Courtland vinden we geen immigratie gegevens, ondanks een intense zoektocht doorheen Amerikaanse archieven en databases. Het is en blijft dus een mysterie waarom Pieter Spruijt later William Courtland werd, en zodoende Dirk Spruijt ook Dirk Courtland.

Anthony Spruyt uit Zuid Afrika is verwant met Dirk en Pieter Spruijt. Zijn grootvader Gerard Spruijt, (een neef van Dirk en Pieter), was een man met bijzondere intelligentie, die  werkte in de Nederlandse kolonie op Java als "civiel ingenieur" omstreeks 1920. Na de tweede wereldoorlog emigreerde hij met zijn gezin naar Zuid-Afrika, waar zijn nazaten nu nog wonen. De meesten daar zijn ingenieur, dokter, of architect geworden. Eén van Gerard's dochters en haar man, een professor in theologie,  zijn, na meningsverschillen omtrent apartheid, teruggekeerd naar Nederland, en hebben daar ook een professionele carrière uitgebouwd aan de universiteiten van Groningen en Delft.

De familie Spruijt is dus aanwezig op minstens 3 continenten: Europa, Amerika, en Afrika.

De genealogische studie is een  ware fascinerende zoektocht door Nederland en USA van de 19de eeuw, en Zuid-Afrika van de 20ste eeuw,  door twee genealogen, die van geen wijken willen weten.

Je hoort nog van ons. "We zullen doorgaan" zong de betreurde Ramses Shaffy in de jaren 1970... Hopelijk slagen we erin dit mysterie op te lossen, het is alleszins een geweldige uitdaging.

Zie www.kulentuur.be/genealogy/spruijt_courtland

terug naar het overzicht van genealogische projecten.


laatst gewijzigd op 22/04/10 door Jan Verhelst