Door boeken en strips te lezen, kreeg ik veel interesse voor het Oude Egypte en verzamelde er heel wat over. Mijn droom is eens naar Egypte te reizen.

Egypte is in het noorden begrensd door de Middellandse Zee, in het oosten door de Rode Zee, in het zuiden door het land Soedan en in het westen door Libië.

Langs het Nijldal zijn veel bouwwerken van de vroegere Egyptische beschaving bewaard gebleven.

Graag bespreek ik de volgende onderwerpen:
Het bouwen van de piramides.
De Goden van Egypte.
Het geschrift van de Egyptenaren.
En tenslotte de Koningen.

De Egyptenaren bouwden de piramides tussen 3000 en 1000 v.Chr. als koningsgraven. De rijken hadden een soort van lage bunkers naast de koningspiramides om hun lijk in te bewaren. De armen werden gewoon in de woestijn begraven. 

De piramides werden gebouwd zonder kranen, dat bewijst dat de Egyptenaren zeer vaardig waren. Ze bouwden de piramides met de hand! Honderdduizenden slaven werden er aan het werk gezet.

De piramide van Chefren is 136 m hoog. We vinden deze piramides bij Gizeh op de westelijke oever van de Nijl.

Voor de piramides staan meestal Sfinxen om de piramides te bewaken. De Sfinx is een beeld in de vorm van een leeuw met een menselijk gezicht. Hij is een 70-tal m lang, 20 m hoog, 14 m breed en werd uit de rotsen gehouwen.

Wij geloven maar in één God. Maar de Egyptenaren hebben het moeilijk gemaakt terwijl dat het gemakkelijk ook gaat. Als we de Egyptische godsdienst bekijken, ontdekken we honderden goden (!!!), de meeste dieren of mensen met dierenkoppen.

Vb. Anubis wordt voorgesteld als een jakhals, hij is de helper van Osiris in het dodenrijk.

Er was ook een god van de zon (Amun) Ra, voorgesteld als een valk.

Hoe werd Osiris de god van de onderwereld? In de vroegere tijden regeerde Osiris over het land langs de Nijl. Zijn broer Seth was boosaardig en ook jaloers. Hij wou Osiris van de troon stoten door hem te doden. Hij liet een sarcofaag maken, precies op de maat van zijn broer. Toen gaf hij een mooi feestmaal. Hij zei: wie in deze sarcofaag past krijgt hem als geschenk. Iedereen probeerde het maar het lukte maar niet. Ook Osiris probeerde het, hij paste er wel in. Toen spijkerde Seth snel het deksel dicht en hij gooide de sarcofaag in de Nijl. De echtgenoot van Osiris vond de kist aan het strand met het lijk van haar man en ze was ontroostbaar. Anubis de jakhalsgod wikkelde hem in doeken en door zijn toverkracht kwam Osiris tot leven!! Daardoor was Osiris de eerste die de dood had overwonnen. Maar dit is maar een legende.

Elke Egyptenaar probeert een 'Osiris' te worden omdat ze dat verhaal geloofden.

Om in het dodenrijk te kunnen leven, moesten lichaam en ziel samen blijven. Daarom was het belangrijk dat een gestorven lichaam niet tot stof uit elkaar viel. Het werd dan ook zorgvuldig tot een mummie gebalsemd. Om het dode lichaam beter te bewaren werden zelfs de hersenen en ingewanden verwijderd. Ze kregen een plaats in Canopen; deze lijkvazen waren luchtdicht.

Als geschrift gebruikten de Egyptenaren hiërogliefen.

 

Er weren tekeningen gebruikt, zo tekenden ze er ook goden op. De meet voorkomende was Ra, de zonnegod. Hij was de baas van alle goden. De tekens zijn zeer ingewikkeld: elke hiëroglief staat voor een klank of voor een idee. Ze gaan meestal over het dodenrijk, hun leven of over de bouw van piramides of andere gebouwen. Ze werden ook soms meegegeven aan de doden. De rollen waren soms 50 meter lang! Later deed men het met véél minder: 10 cm. De mensen die de rollen schreven snapten er vaak niet veel van. Het stond dan ook vol met schrijffouten. De tekeningen werden wel gemaakt door echte kunstenaars.

Natuurlijk had Egypte ook koningen.

De koning werd beschouwd als de zoon van Ra, de zonnegod. De belangrijkste taak van de koning was het handhaven van de orde en de gerechtigheid, en dat vereiste een dagelijks ritueel in de tempel.

De Tempel van Abu Simbel werd rond 1000 v. Chr. uit een zandstenen rots gehakt. Er staan vier kolossale beelden van Ramses II.

Bij koningen werd over het gebalsemde lijk een geschilderd gezichtsmasker geplaatst. Het meest gekende is het gouden masker van Toetanchamon.

De Egyptische beschaving duurde meer dan 3000 jaar.