Ik ga jullie vandaag wat meer vertellen over reizen. Ten eerste over de Alpen, ten tweede over reizen door Europa.

In Nederland zijn geen bergen. Daarvoor moet je naar het buitenland gaan. Dat doe je meestal in de vakantie. Je gaat naar Oostenrijk, Zwitserland, Italië of Frankrijk. De bergen in deze landen heten de Alpen. De hoogste berg van Europa is de Mont-Blanc. Deze Alpenreus is 4.807 m hoog. Men noemt hem ook wel de "witte berg". Het is er zó koud, dat er altijd sneeuw ligt. Dit noemen we eeuwige sneeuw. Veel bergbeklimmers hebben al op de top van de Mont Blanc gestaan. Bergbeklimmers worden ook wel alpinisten genoemd. Een ander woord voor bergbeklimmen is daarom alpinisme. Veel mensen vinden de Alpen prachtig en willen naar boven. Soms gaan ze met een berggids mee. Een berggids is iemand die bergbeklimmers en bergwandelaars de weg wijst in de bergen. Hij kent de bergen op zijn duimpje: de mooie, spannende en de gevaarlijke plekken. Hij is een ervaren bergbeklimmer. Met een berggids kun je veilig op pad gaan. Zou je wel eens een bergtocht willen maken? Dat kan. In Nederland zijn twee bergsportverenigingen. Daar kun je je opgeven voor een jeugdtoer in de zomervakantie. Maar je moet hiervoor wel tussen de 12 en 16 jaar zijn. Je bent dan een hele week in de bergen. De nacht breng je door in de berghut. Ze lopen over puin, rotsblokken, sneeuw en soms een gletsjer. Dat is een heel grote en dikke laag ijs, hoog in de bergen. Hij schuift heel langzaam naar beneden: een paar meter per jaar. Een gletsjer wordt ook wel eens een "ijsrivier" genoemd. In een gletsjer zitten meestal spleten. Hoog bedekt met sneeuw. Je ziet ze niet. En dat maakt ze heel gevaarlijk. Zo'n spleet is vaak tientallen meters diep. De lagere gedeelten van de gletsjer zijn in de zomer sneeuwvrij en vaak bedekt met gruis en steentjes. Dat maakt het lopen gemakkelijker. En ook de gletsjerspleten zie je dan goed. 


Er zijn veel bergen op de wereld om te beklimmen. Je kunt er je hele leven mee bezig blijven. Sommige mensen raken niet tot aan de top en overleven het niet. De top van de Mount Everest werd al door bijna zeshonderd mensen bereikt.

Er zijn zes werelddelen op aarde en één ervan heet Europa. De andere werelddelen heten Azië, Afrika, Amerika, Australië en Antarctica. De Rijn is een van de langste rivieren in Europa. Hij stroomt in Nederland de Noordzee in, maar eerst stroomt hij nog een heel eind door Duitsland. Wist je dat de talen van de landen langs de Rijn erg op elkaar lijken? Zwitsers, Duits en Nederlands hebben veel woorden die bijna hetzelfde zijn. Toch zijn er ook grote verschillen.

Waar ligt de langste laars van Europa?
De langste laars ligt in Zuid-Europa, en steekt een heel eind de Middellandse Zee in.

Waar staat het grootste reuzenrad?
Het grootste reuzenrad staat bij Wenen, in het Prater. Dit is het beroemdste pretpark van Oostenrijk. Het reuzenrad staat daar al honderd jaar en draait het hele jaar door dag in dat uit. Wist je dat Oostenrijk ook bekend staat om de mooie cafés en heel lekker gebak? Echt Oostenrijks zijn Appelstrudel en de Weense Sachertaart, een heerlijke cake met heel veel chocolade.

Zijn er oerwouden in Europa?
Ja, ook in Europa zijn uitgestrekte wouden waar nog nooit een boom is omgehakt, bijvoorbeeld in Polen. Daar wonen zelfs nog bizons, de wilde voorouders van onze koeien. Deze bizons zijn enorm sterk en hebben machtige horens.