Homepage.Contactformulier om uw opmerkingen of vragen door te sturen.Hoe kan u ons bereiken, plan, routebeschrijving, ...Meer informatie over onze nieuwsbrief.Informatie voor de pers: persberichten, foto's, ...Links naar andere interessante websites.
De herfsttuindagen in Het Park van Beervelde
De Beervelde Award voor het Belgisch tuinboek van het jaar ...
Ö is een prijs die jaarlijks, ter gelegenheid van de herfsteditie van de Tuindagen van Beervelde, toegekend wordt. De Beervelde Award is een onderscheiding voorbehouden voor tuinboeken die door een Nederlands- of Franstalige Belgische schrijver geschreven werden, of door een Belgische fotograaf geÔllustreerd werden en die tussen 1 juli van vorig jaar en 30 juni uitgegeven werden. Aan deze onderscheiding is een geldprijs van Ä 1.250 geschonken door de tijdschrift "Bloemen & Planten" verbonden.

De juryleden in 2004:

  • Jeanine Dath - Journalist
  • Luc NoŽl - bedenker en presentator van 'Jardins & Loisirs'
  • Dirk Vanden Eynde - Journalist 'Het Laatste Nieuws'
  • Jen de Groeve - Hoofdredacteur 'De Leeswolf'
  • Marc Verachtert - Freelance journalist
  • Lucien Verschoren - Docent tuinbouwschool MelleVan links naar rechts: Lucien Verschoren, Dirk Vanden Eyde,
Jen de Groeve, Jeanine Dath, Graaf R. de Kerchove, Luc NoŽl en Marc Verachtert.
De jury tracht altijd in de eerste plaats te beoordelen of het concept van een boek geslaagd kan worden genoemd. Een boek voor de tuinpraktijk mag graag een streepje sfeerschepping bevatten maar moet vooral praktisch en functioneel zijn. Van een droomboek over luxetuinen verwacht je uiteraard oog voor esthetiek, maar esthetisering alleen brengt de lezer niet veel verder dan dromen. En de Beervelde Award wil in de eerste plaats boeken voor het voetlicht halen die de tuinliefhebber iets substantieels te bieden hebben. Of het nu gaat over plantgoed kweken, groenkamers ontwerpen of tuinsferen creŽrenÖ een tuinboek moet zijn nut bewijzen. En de ultieme laureaat is natuurlijk diegene die de primaire doelstellingen van zijn concept overstijgt en die zowel praktisch als esthetisch is, toegankelijk ťn creatief, stevig onderbouwd maar ook open en helder van opzet.
De Beervelde Award werd in 2004 toegekend aan:
De groente- en fruitencyclopedie van Luc Dedeene en Guy De Kinder.


De Groente- en fruitencyclopedie is een handboek dat de liefhebber die aan het begin van zijn hofje van eden staat, laat delen in ettelijke jaren van praktijkervaring. Het behandelt een aspect van het tuinieren dat lang en onterecht 'uit de mode' is geweest. Elk aspect van de groente- en fruitteelt wordt helder, overzichtelijk en met het realisme van de tuinman die met beide voeten in de praktijk staat, behandeld. Haarscherpe, functionele foto's, schetsen, teeltschema's en overzichtslijsten begeleiden de tekst. Dit ABC van de beginnende tuinier kan echter ook de professionele tuinier van A tot Z blijven begeleiden, want het is compleet, boeiend en grondig. Het is een referentiewerk dat stevig wortelt in de vakkennis en ervaring van twee auteurs, die in het tuinbedrijf opgroeiden en groot werden. Het maandblad De Volkstuin (april 2004) schreef over dit boek: "Ö de meest complete encyclopedie wat groenten en fruit betreft. Een standaardwerk".Guy Dekinder en Luc Dedeen ter gelegenheid van de uitreiking van de Beervelde Award in oktober 2004 (foto Marco Polo). Meer foto's.
De Prijs Gravin Christine de Kerchove werd in 2004 toegekend aan:
Remaining flowers van DaniŽl Ost.


De prijs werd toegekend als eerbetoon aan een florist met wereldfaam en aan een oeuvre dat geschiedenis schrijft. Remaining flowers is een retrospectief werk dat vijftien jaar florale kunst bundelt. Het heeft de kracht en de allure van een klassiek meesterwerk. In dit boek is een kunstenaar aan het werk die het efemere van zijn florale creaties toevertrouwt aan een fotograaf en aan een boekdesigner, waardoor ze een tweede leven krijgen en waardoor een fragiel momentaan kunstwerk zich aan zijn vergankelijkheid onttrekt. Het is een boek waarover de pers schreef: "De groene bijbel bestaat. In langwerpig formaat en in kalkpapier gehuld". (De Leeswolf).

Designed, hosted and developed by webatvantage 2001- .