Update: 8/01/11
Kamiel D'Hooghe

Curiculum Vitae (in English)     Concerten   Links


TWEE NIEUWE CD'S OP DE TWEE ORGELS IN DE
ABDIJ VAN GRIMBERGEN

Meer info

Kamiel D'Hooghe deed professionele muziekstudies aan het Lemmensinstituut en de Koninklijke Conservatoria van Antwerpen en Gent bij Flor Peeters, Marinus De Jong, Jules Van Nuffel en Prosper Van Eechaute en behaalde het Hoger Diploma Orgel met de grootste onderscheiding.

Op 17-jarige leeftijd werd hij benoemd tot organist (1947) te Verrebroek. Hier bespeelde hij het oudste, gaafst bewaarde Van Peteghemorgel. Op 22-jarige leeftijd volgde zijn benoeming tot organist van de Sint-Salvatorskathedraal te Brugge, waar hij later, ter gelegenheid van de 10de verjaardag van de Orgelconcerten, de eerste Internationale Orgelweek organiseerde, die opgenomen werd in het Festival van Vlaanderen (1964). Het daaropvolgende jaar adviseerde hij de eerste Internationale Clavecimbelweek, die intussen een wereldwijde bekendheid geniet.

In 1964-67 was hij directeur van de Stedelijke Muziekacademie A.Willaert te Roeselare en van 1967 tot eind 1994 directeur van het Koninklijk Conservatorium te Brussel.

Als docent orgel aan het Lemmensinstituut en het Conservatorium te Maastricht vormde hij talrijke organisten in binnen-en buitenland.

Hij gaf vele concerten en cursussen in alle continenten, Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Japan, Afrika, Nieuw-Zeeland en Rusland en is een regelmatig gevraagd jurylid op internationale concours.

Als solist trad hij op in verschillende festivals o.l.v. A.Brico, A. Ephrikian, J.F. Paillard, H. Winschermann, I. Markovski, J. C. Zorzi en talrijke Belgische dirigenten w.o. G. Octors, G. Maes, A. Van Der Noot, D. Sternefeld, R. Zollman, A Van Lysebeth e.a.

Plaatopnamen werden door Philips, Decca, Arcophon, CBS, Documentatiecentrum Veurne en R. Gailly gerealiseerd. Hierbij werden verschillende historische orgels op plaat gezet. (Stalhille, Denderbelle, Aspelare, Nederzwalm, Onkerzele, Impde-Wolvertem, Moere-Gistel, Haringe, O.-L.-V.- St- Pieters Gent en Vlaardingen).

In de abdij van Male verzorgde hij de opname van het manualiteroeuvre van Buxtehude en op het gerestaureerd historisch orgel te Tienen realiseerde hij een CD met Bachwerken. Hij reconstrueerde op het Van Peteghemorgel te Bertem een orgelmis - met alternatimpraktijk - van François Joseph Fétis.

Tijdens de voorbije maanden realiseerde hij drie nieuwe CD’s rond de themas: Vlaamse orgelmuziek (20ste eeuw) op het orgel van de St.-Petrus- en Pauluskerk Oostende, 17-de eeuwse Orgelweelde te Brussel en Buxtehude en de jonge Bach op de orgels in de abdijkerk van Grimbergen.

In de Kon. Commissie voor Monumenten en Landschappen deed hij grote inspanningen voor het behoud van het historisch orgelerfgoed. Vanuit deze bezorgdheid werd op zijn initiatief in 1978 het tijdschrift Orgelkunst opgericht; dat hij als voorzitter-hoofdredacteur gedurende 27 jaar leidde.

Hij lag mede aan de basis van het eerste artisanaal gemaakte orgel in Vlaanderen, (abdij Male,1972), het eerste [Bach]orgel te Brugge, (Sint-Gilliskerk,1976), het eerste [Sweelinck]orgel (1981), het eerste nieuw Zuid-Nederlands orgeltype in barokke stijl (2000) en het groot [Bach]orgel (2005) in de abdijkerk van Grimbergen.

K. D’Hooghe is reeds 62 jaar actief als organist, waaronder bijna 30 jaar aan de abdijkerk te Grimbergen. Daarnaast kan worden vermeld dat hij samensteller, auteur en co-auteur is van verschillende artikels en publicaties w.o. Het rococo-orgel in Vlaanderen (1972), West-Vlaamse Orgelklanken (1997), Hedendaagse artisanale muziekinstrumentenbouw in Vlaanderen (1999), Over orgels in de Lage Landen (2001) De geschiedenis van het orgel in de abdijkerk van Grimbergen en de bijdrage van abt Jan Baptist Sophie (2002). Muziek, orgel, organisten en klokken ten tijde van de Franse Revolutie in Grimbergen. Hij is ereburger van Vrasene, hij ontving als eerste musicus die de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap (1988). Paus Joannes Paulus II benoemde hem (1999) tot Ridder in de Orde van de Heilige Gregorius.
"Con Amore"
Beiaardlaan 1,
B-1850 Grimbergen
Tel. en Fax 02/305.69.88
E-mail:

K.D'Hooghe aan het 
nieuwe orgel in de 
Basiliek Grimbergen 2001 CONCERTEN KAMIEL D'HOOGHE

 • Elke zondag, om 10 uur, is Kamiel D'Hooghe te horen als organist in de Basiliek van Grimbergen samen met het Gregoriaans Abdijkoor

 • Kamiel D'Hooghe schreef een uitgebreid artikel over orgels in de Lage Landen voor het engelstalige Jaarboek Septentrion.

 • TWEE NIEUWE CD'S OP DE TWEE ORGELS IN DE ABDIJ VAN GRIMBERGEN: PRESENTATIECONCERT op ZONDAG 28 JUNI 2009 om 15 uur  Meer info

  HOT LINKS

 • Orgel Startpagina België
 • Orgel Startpagina Nederland
 • Het orgel in Vlaanderen
 • Het nieuwe koororgel in de basiliek te Grimbergen
 • Het tijdschrift "Orgelkunst"
 • Het Orgel Internettijdschrift over Europese orgelkunst
 • Organ Web Ring
 • Est-ce Mars - Sweelinck op het orgel van Brouwershaven • E-mail Kamiel D'hooghe

  Contact Webmaster
  Bovenaan