De aansluiting van de “SolarLog100e/400e”

 

 

 

1.       De keuze van de SolarLog:

De SolarLog100e: geschikt voor aansluiting van 1 omvormer (keuze RS232 of RS485 communicatie-interface).

De SolarLog400e: geschikt voor aansluiting tot 20 omvormers (enkel RS485 communicatie-interface mogelijk).

 

2.       De keuze van de communicatie-interface:

Bij de SolarLog100e kan je kiezen voor een RS232 of RS485 communicatie-interface.

Mijn voorkeur gaat uit naar een RS485 communicatie-interface omdat de kans op gestoorde data overdracht door “groundloops” bij RS232 uitgesloten is. Dat hebben ze nu bij “Solare Datensysteme” ook begrepen en hebben daarom vanaf begin maart 2008 de SolarLog100e met RS485 communicatie-interface op de markt gebracht.

 

3.       Waar plaats ik de SolarLog het best?

De SolarLog moet in elk geval voorzien worden van 230Vac voedingsspanning. Een vrije wandcontactdoos moet je dus voorzien waarin je de 230Vac/12Vdc voedingsmodule inplugt.

Nu moet je voor jezelf uitmaken waar je de SolarLog in jou geval het best plaatst:

·         Ofwel naast je omvormer. In dit geval gebruik je de korte bijgeleverde interfacekabel tussen de omvormer en de SolarLog. De uitgang van de SolarLog (RJ45-stekker) sluit je aan je computer of router aan via een ethernet UTP Cat5-kabel. Hier ben je beperkt tot 100 meter ethernet kabel voor bedrijfszekere dataoverdracht. Een kabel met geknepen RJ45-stekkers kan moeilijk in een wachtbuis getrokken worden. Voorzie daarom een losse kabel en voorzie deze van RJ45-stekkers.

·         Ofwel naast je router. In dit geval moet je een lange ethernet kabel voorzien tussen de omvormer en de SolarLog. Deze kabel kan je aansluiten aan de bijgeleverde interfacekabel d.m.v. een aansluitdoosje. Hier ben je beperkt tot een afstand van 1200 meter voor bedrijfszekere dataoverdracht. De uitgang van de SolarLog (RJ45-stekker) sluit je aan je computer of router aan via een korte ethernet UTP Cat5-kabel die je in de handel kan kopen met reeds geknepen RJ45 stekkers.

 

Opmerkingen: 

Als je de uitgang van de SolarLog rechtstreeks aansluit aan je computer gebruik je steeds een “crossed” (gekruiste) kabel. Als je de uitgang van de SolarLog aansluit aan je router gebruik je steeds een “straight” (rechte) kabel.

Bij de DATA+ en DATA- signalen bij RS485 communicatie gebruik je steeds een paar getorste aders uit de bundel van 4 paar.

Ethernet UTP Cat5 kabel kan in een greppel van 50 cm ingegraven worden.

 

4.       Aansluiting van de RJ45 stekkers:

De pinbelegging van een RJ45-stekker voor een straight en crossed kabel met bijhorende kleurcode:

Aansluiting RJ45/UTP

 

Het knijpen van de RJ45-stekkers:

Knijpen RJ45-stekker

Bij het knijpen van de RJ45-stekkers dien je zorgvuldig te werk te gaan!: beschadiging van isolatie voorkomen; aders dienen niet afgeïsoleerd te worden; aders op gelijke lengte inkorten; aders tot op het eind van de stekker inschuiven alvorens te knijpen.

Een RJ45 stekker kan je maar één maal knijpen en is als het misloopt verloren!

 

5.       Het SolarLog-Powerline-Paket:

Het SolarLog-Powerline-Paket kan gebruikt worden voor die geen extra ethernet kabel willen trekken.

Enerzijds sluit je de uitgang van de SolarLog (RJ45-stekker) aan de powerline module aan via een bijgeleverd ethernet kabeltje.

Anderzijds sluit je de één van de vrije ingangen van je router aan de powerline module aan via het tweede bijgeleverd ethernet kabeltje.

De powerline modules sluit je aan het 230Vac voedingsnet aan. De communicatie verloopt nu via dit voedingsnet.