** Hoofdmenu: maak uw keuze! **
Geschiedenis Tun versus Be De islam Economie Klimaat Kunst(ig) Woordenlijst Diverse
Tunis Kairouan Sbeitla Tozeur Douz Matmata Djerba El Jem Monastir Sousse HOME

Douz

 

Chott el Djerid

Dit chott (zoutmeer) is niet enkel het grootste van Tunesië, maar van gans Noord-Afrika: het is 150 km lang met een oppervlakte van 5000 km².
Door het leger is dwars door het meer een dam aangelegd met daarop een 90 km lange asfaltweg die de verbinding vormt van Tozeur met Kebili.
zie map "Zuid Tunesië"
In de warme zomermaanden én wanneer het erg droog is ziet het meer er uit als een glinsterende geelgrauwe vlakte; de lucht erboven trilt dan zo sterk dat verder gelegen objecten, zoals het Atlasgebergte, moeilijk 'scherp' waarneembaar zijn.
Heb je het zeldzame geluk dat net een zwaar onweer met stortregen is overgekomen (hooguit 10 mm van de jaarlijkse 120 mm neerslag!) dan verandert het chott in een blinkende spiegel waarop hooguit enkele vogels met hun pootjes in het (warme) water staan.
De lucht en de wolken weerspiegelen dan prachtig...

Chott el Djerid: één spiegelend oppervlak...
... paar km. verder: water is reeds gedeeltelijk verdampt!

Op zulke momenten kun je héél duidelijk "fata morgana's" (luchtspiegelingen) waarnemen: een 'beeld' van een object dat zich in werkelijkheid voorbij de horizon bevindt is zichtbaar en 'verheft' zich als het ware boven dit spiegeloppervlak.
Mocht je recht naar dit 'beeld' toe rijden... dan zou het ook plots weer verdwijnen!
Ongeveer halfweg de rijbaan naar Kebili bevindt zich een kleine rustplaats met een paar stalletjes met wat souvenirs. Langs de zijkant van de weg kun je zelf nagaan hoe sterk en scherp de in zout afgezette boorden zijn: let op voor snijwonden aan je vingers!
Tevens zie je hier enkele hopen 'grof zout'. De rode kleur van het water links is het gevolg van een natuurlijke chemische reactie.

Aan de horizon: een "fata morgana"
hopen 'grof zout', gewonnen uit de ondergrond...

Als het écht dringend noodzakelijk is... dan kun je hier, op deze rustplaats, ook gebruik maken van... nou, lees en oordeel zelf maar!

 WC

Tunesische vrouwen

In Tunesië hebben de vrouwen een zelfstandige rol in de maatschappij buiten het gezin: ze werken bij de overheid, in kantoren, banken en winkels. Tunesiers zijn trots op de positie van de vrouw in de samenleving! Deels is dit de erfenis van Bourguiba, die de vrouwen meer rechten en vrijheden gaf dan in gelijk welk ander moslimland: zo hebben zij het recht om een scheiding aan te vragen en is polygamie verboden, meer dan 60% van de vrouwen maakt gebruik van voorbehoudsmiddelen en abortus is reeds sinds 1965 geaccepteerd, het dragen van een hoofddoek is op school en in openbare gebouwen en instellingen verboden.
Traditioneel (en zeker op het platteland) dragen vrouwen de Sefrasi: een dunne, wijde en lange witte (hoofd)doek die hoofd en bovenlichaam bedekt. Bij bruiloft en feestelijke gebeurtenissen gebruikt men henna als kleurstof om handpalmen en voetzolen te versieren. Vroeger werden ook tatoeages op het gezicht aangebracht. Zilveren juwelen, kettingen met hangers, enkelbanden, ringen, gespen en fibula's (kleedspelden) worden niet enkel ter versiering gedragen maar ook om hen te beschermen "tegen het boze oog": hangertjes in de vorm van visjes, halve manen en 'het handje van Fatima' (de vrouw van Mohammed).


Enkele voorbeelden van vrouwen in traditionele kledij met versieringen: druk op » voor 'volgende' en op « voor 'terug'.

Douz... en kamelen

schapenmarkt

Nomaden vrouwenBegin 20ste eeuw was Douz slechts een gehucht met een paar gebouwen en verder omringd door tenten van de Nomaden met hun vee.
Tijdens de warmste zomermaanden woonden de Nomaden van de Marazig-stam in Douz maar daarna vertrokken ze met hun kuddes vee.
Nu nog is er elke donderdag, vroeg in de ochtend, een weekmarkt in Douz voor de Nomaden... dit is duidelijk het werk voor de mannen.
Ondertussen wisselen de Nomadenvrouwen onderling de laatste nieuwtjes uit.

pleintje in Douzpleintje in DouzHuidig is Douz nog steeds een klein stadje aan de rand van de Oostelijke Grote Erg.
In het centrum van Douz bevindt zich een aangenaam pleintje met vele winkeltjes. Nagenoeg alle 'ambachten' bieden er hun, vaak mooie, artikelen aan.
Douz is een bekend toeristisch centrum geworden voor kamelentochten om de ervaring van "Lawrence of Arabia" over te doen. Ten O en ten Z van het stadje staan dan ook vele hotels.
Elk jaar in december is Douz eveneens het centrum van het spectaculaire Nationale Saharafestival met kamelenraces, -gevechten en traditionele huwelijken.

Nomaden met kamelenkuddes
"Lawrence of Arabia" achterna...

 

Schip van de woestijn

de Camelus Dromedaris Mag ik u even voorstellen: de Camelus Dromedaris.
Tot de kamelenfamilie horen namelijk twee soorten:

  • de Bactrische kameel (Camelus Bactianus). Deze heeft twee bulten en komt uit het hooggelegen woestijngebieden van Centraal Azië. Wegens het daar aanwezige klimaat heeft de kameel langere haren en kortere poten dan de dromedaris.
  • de Camelus Dromedaris heeft maar één bult en komt voor in de Arabische woestijnen. Het is deze kameel waar we het hier in Tunesië over hebben!

Van getemde kamelen, meestal gebruikt als 'lastdieren', is al sprake vóór de tijd van Abraham... zo een 1900-1750 jaar v.C.
Kamelen kunnen zo een 25 jaar oud worden en vormen een kostbaar bezit voor de eigenaar.
Hun taak als 'last' dier is dan ook vrij divers: buiten het dragen van zware lasten worden zij ook ingezet bij het ploegen en bij het persen van de olijven.
Op voorwaarde dat ze kunnen grazen kunnen ze twee weken zonder water wel overleven... daarna consumeren ze tot 130 liter water in één keer!
Vrouwtjes kamelen geven tot 20 liter melk per dag en hun vlees is hoger van kwaliteit dan dat van de mannetjes. Het aanbieden van kamelenvlees in hotels is echter verboden.
Kamelen eten erg graag de vlezige cactus bladeren... ze eten die mét stekels en al!

De fiere eigenaar en zijn lastdier
kleine oase tussen de zandduinen

 

Kamelen rijles...

... de maker van deze website: Fernand Om je één te voelen met de omringende natuur is een kamelentocht een belevenis!
Natuurlijk hoor je je hierbij uit te dossen in 'aangepaste kledij'... hiervoor zorgt de organisator van de tocht wel: en hier sta ik dan, in mijn gestreepte djellaba of, zoals ik er zelf over dacht: net in een 'gevangenis plunje'!
Met een sierlijke beweging krijg ik ook een hoofddoek met lange sjaal omgeslagen. Om het geheel op zijn plaats te houden krijg ik op mijn voorhoofd nog een soort diadeem... die heb ik als souvenir mogen houden...
Zo... klaar om zandstormen te trotseren!
Even buiten de stadspoort liggen de kamelen, zij aan zij, zo een 30-tal. De begeleiders wijzen je, op basis van een snelle en oordeelkundige blik, de juiste kameel aan, rekening houdende met jouw lengtemaat en die van de kameel...
Kamelen liggen neer op hun knieën, hierdoor is het opstijgen vrij eenvoudig: je slaat je been over zijn achterste en je zit... eehhh, wat heeft een kameel een brede rug: je benen moet je flink open spreiden en het onderliggend deken, weliswaar van goede Berberse kwaliteit, 'prikt' al meteen... je tracht je wat makkelijk te zetten maar het ganse onderstel glijdt mee... laten we dus maar stil blijven zitten en afwachten.
De begeleider geeft met zijn stok een aantal tikken tegen de buik van de kameel en die komt nu in beweging: hij richt zich op op zijn voorste knieën, hierdoor smak je natuurlijk naar achteren.
Het is alsof de kameel dat "weet" want prompt richt hij zijn achterwerk op en gaat op zijn achterpoten staan, resultaat: je smakt terug naar voren... tenslotte heft de kameel zijn voorpoten volledig op en hij staat rechtop!
Als je wat bekomen bent van dat over en weer smakken merk je pas hou hoog je zit op een kameel... heel wat hoger dan bij een paard!
Na een Arabische kreet van de begeleider zet het 'schip van de woestijn' zich in beweging... je merkt al vlug vanwaar die naam 'schip' komt: je waggelt zo een beetje van links naar rechts omdat je in feite op de 'achtersteven' van de kameel zit.
Je wil je diervriendelijkheid tonen door, net zoals bij een paard, de kameel op zijn flank een paar klopjes te geven, maar neen hoor... over het houten zadel heen kun je met je armen niet zover reiken! Ok, dan naar "braaf... braaf" gezegd, enkel de begeleider keek vragend naar me...
Toegegeven, een kameel stapt met zachte tred in het mulle zand. Je snapt vrij snel dat je best héél ontspannen moet gaan zitten: mee wiegend op de cadans van de kameel. Je benen 'bengelen' aan beide zijden van de kameel en het Berbers tapijt onder je begint flink te schuren... ach!... vandaar dat 'ervaren' kameelrijders hun benen in kleermakerszit kruisen over de hals van het dier: na wat onhandige bewegingen lukt het me ook... en ja hoor... dit zit lekker!
Wat mij betreft rijden we zo naar de overkant van dit stukje Sahara... zalig!

naar vorige: 'Tozeur' naar boven: 'Hoofdmenu' mail naar: f.vanlil@yucom.be naar volgende: 'Matmata'

Last updated 7.4.2006