1.     In een stalen plaat, waarvan de dikte s=6mm, moeten tegelijkertijd vijf even grote gaten geponst worden. Welke kracht is hiervoor nodig als de diameter van de gaten 11mm bedraagt en de schuifsterkte voor het materiaal 30kN/cm² is. Hoeveel kracht is er nog nodig indien we de plaat rood gloeiend opwarmen zodat de schuifsterkte nog 9kN/cm² bedraagt.

2.     Ontwerp een klinkverbinding tussen 2 platen (keuze tussen enkel- en meervoudige verbinding zelf te kiezen) om een dynamische kracht van 50kN te kunnen opvangen. De treksterkte van het materiaal (platen en verbindingselementen) bedraagt 80kN/cm². Hoeveel klinknagels van max. 10mm zijn er nodig?

Bepaal nadien:

 

·        de minimum dikte van de platen opdat de toelaatbare stuikspanning niet overschreden wordt (rond af naar een geheel getal);

·        de minimum breedte van de platen opdat de toelaatbare treksterkte in de zwakste doorsnede niet overschreden wordt (maak hier een schets met de schikking van de gaten ter illustratie – je mag zelf kiezen hoeveel gaten je naast elkaar neemt).

 

3.     Bepaal een spieverbinding voor een asØ van 30mm die een koppel moet overbrengen van 45kNcm (M=F*d/2). Het zwakste materiaal heeft een treksterkte van 59kN/cm². Bepaal zowel op afschuiving als op stuik!