counter for vBulletin

Home Thema's Gedichten Citaten Energiebeleving Agenda/Contact Links English

De truc om gelukkig te zijn

 

Er bestaat een heel eenvoudige truc om gelukkig te zijn, in feite kent bijna niemand hem omdat hij zo eenvoudig is. De manier om hem te ontdekken is door goed te observeren wat er anders is bij jezelf op de momenten waarop je wťl en waarop je niet gelukkig bent.

Is er eigenlijk iets wezenlijks veranderd in de omstandigheden? Ik durf te wedden dat dit meestal niet het geval is. Hoe vaak zeggen mensen niet dat ze gewoon een slechte dag hebben? En hoe vaak heb je al meegemaakt dat iets in je leven gebeurde waarvan je dacht dat het je voorgoed gelukkig zou maken (bij voorbeeld eindelijk van school af; een baan; promotie; een partner), om dan later tot ontdekking te komen dat diezelfde omstandigheid je net ongelukkig maakt.

Als je goed oplet, moet je vroeg of laat wel merken dat de oorzaak van geluk of ongeluk niet in de buitenwereld te zoeken is. Dus moet het een innerlijke factor zijn. Gezondheid misschien? Hoewel iedereen zegt dat gezondheid het allerbelangrijkste is in het leven, zijn lang niet alle gezonde mensen ook altijd gelukkig, en wat misschien nog opmerkelijker is: niet alle zieke mensen zijn altijd ongelukkig.

Als de wereld, noch het lichaam, de echte oorzaak is, dan moeten we het wel bij het denken zoeken. Welke gedachten liggen aan de basis van ons goed voelen, gelukkig zijn? Of welke gedachten liggen aan de basis van het ons ongelukkig voelen?

De tweede vraag is makkelijker te beantwoorden. Er ontbreekt ons iets, we willen ergens vanaf, we vinden het te warm of te koud... De lijst is eindeloos, maar terug te brengen tot twee basisgedachten: of er is iets dat we niet willen, of we willen iets dat er niet is. Met andere woorden: we wensen een andere werkelijkheid.

Die twee basisgedachten worden dan ook nog eens geprojecteerd in de tijd, zodat we ons zorgen maken over de toekomst en /of met een ontevreden gevoel blijven zitten over het verleden.

De reden dat de eerste vraag moeilijker te beantwoorden valt is domweg omdat er niet echt speciale gedachten nodig zijn. Gewoon het ontbreken van (negatieve) gedachten is genoeg. Zodra we niets anders wensen dan datgene wat er is voelen we ons gelukkig.

Het probleem schuilt erin dat de meeste mensen oorzaak en gevolg verwarren. Ze denken dat de wensen wegvallen doordat ze gelukkig zijn, en het geluk schrijven ze toe aan uiterlijke factoren. Of om het anders te zeggen: ze denken gelukkig te zullen worden door hun wensen vervulling te zien gaan.

En dit is nu net de truc: geluk komt vanzelf wanneer je alle wensen laat varen. Eigenlijk is er dus helemaal niets nodig om gelukkig te zijn; je bent het al van nature! Om je van je gelukzalige natuur af te leiden zijn wensen en andere gedachten nodig. Het kost eigenlijk moeite om ongelukkig te zijn: je moet (steeds nieuwe) wensen verzinnen.

Waarom blijven we dat doen? Gewoon om het gevoel te hebben dat we “iemand” zijn. Een wens geeft ons een identiteit. Maar die identiteit heeft een prijs, namelijk lijden, ongelukkig zijn. Nochtans is die identiteit niet reŽel, ze bestaat enkel in onze gedachten, en dankzij onze gedachten. Omgekeerd zorgt het geloof in een zelfstandige identiteit er voor dat we dingen gaan wensen. Als ik iemand ben, dan wens ik dat men rekening houdt met mij. Zo komen we dus in een vicieuze cirkel terecht: een wens, een gedachte creŽert een identiteit en een identiteit creŽert meer gedachten, meer wensen.

Nochtans hebben we een identiteit niet echt nodig. Je hoeft niet “iemand” te zijn. Gewoon “zijn” is genoeg, als je kan nalaten om mťťr te willen, ben je vanzelf meer dan gelukkig, je bent de gelukzaligheid zelf.

 

Home Thema's Gedichten Citaten Energiebeleving Agenda/Contact Links English