counter for vBulletin

Home Thema's Gedichten Citaten Energiebeleving Agenda/Contact Links English

 

De regen en de zon

 

 

Het is niet de regen die je ongelukkig maakt, het is ook niet de zon die je blij maakt.

Regen en zon zijn, net als alles, neutraal. De verschijnselen zijn niet positief of negatief, ze zijn gewoon.

 

Wanneer het regent in de woestijn, dan komt alles tot leven. Zaden die misschien al tientallen jaren in de aarde lagen te wachten, ontkiemen en na enkele dagen is de woestijn veranderd in een zee van bloemen. Plotseling is er overal leven, insecten vliegen van bloem naar bloem en er is voldoende te eten voor iedereen.

Mensen ervaren dit als positief, iedereen is blij.

 

Maar als diezelfde regen ergens anders overstromingen of zelfs aardverschuivingen meebrengt, dan spreken we van een ramp.

 

De regen is in beide gevallen het zelfde, hij wil geen vreugde brengen in de woestijn en hij wil geen verdriet brengen elders. De regen is gewoon, en de natuur ondergaat gewoon, zonder oordeel. De bomen die meegesleurd worden met de stroom kennen geen verdriet, en de woestijn die bloeit, kent geen vreugde.

 

Negatief en positief, verdriet en vreugde, goed en kwaad, ik en de wereld, alle tegenstellingen verschijnen enkel in het denken van de mensen.

 

Het idee dat je over de regen hebt maakt je ongelukkig, en het idee dat je over de zon hebt maakt je blij. Maar een idee is niet meer dan een idee, het kan veranderen, het is niet echt. Niemand hoeft aan een idee gebonden te zijn. In zekere zin kies je zelf welke ideen je er op na houd. En je kunt er ook voor kiezen om alle ideen los te laten, om je leven door geen enkel idee te laten bepalen, om vrij te zijn.

 

Als regen of zon je niet kunnen deren, als je alle paren van tegenstellingen doorziet als verschillende aspecten van n waarheid, dan ben je werkelijk vrij.

 

De keuze is aan jou, laat je niet langer gevangen houden door je gedachten, je kunt nu onmiddellijk tot inzicht komen.

Breek uit jezelf en wees vrij.


 

 Home Thema's Gedichten Citaten Energiebeleving Agenda/Contact Links English