counter for vBulletin

Home Thema's Gedichten Citaten Energiebeleving Agenda/Contact Links English

De goddelijke dans

 

 

Voor wie wil leren dansen, is het niet verkeerd om les te volgen, pasjes te oefenen, ritmes en bewegingen te bestuderen. Maar zolang je denkt aan alles wat je geleerd hebt, is alles wat je doet niet meer dan oefening. Nu is er natuurlijk op zich niets mis met oefenen, maar het kan nooit het dansen vervangen.

        

Om werkelijk te dansen, moet je (op zijn minst tijdelijk) alles wat je geleerd hebt aan de kant schuiven en vergeten, en je gewoon overgeven aan de dans. Op die manier vloeit alles vanzelf, zodat muziek, dans en danser versmelten tot één geheel en het goddelijke zich manifesteert.

 

Wat geldt voor dansen is evengoed waar voor alle andere uitingsvormen en bezigheden in het leven. Eerst leer je de techniek, maar echte meesterwerken komen pas als je de techniek kan loslaten en het kan “laten gebeuren”.

 

Ook het leven zelf kan je als een dans beschouwen: het hele Universum is één grote goddelijke dans. Of je het nu beseft of niet, zelfs of je het wil of niet, jij maakt er deel van uit.

 

Je kunt de dans niet ontspringen. De enige keuze die je hebt, is of je jezelf laat leiden, of wil proberen jouw wil aan het geheel op te leggen. Proberen, want het Universum, of God, Allah, het Ene, Tao, of om het even welke naam je eraan wil geven, is natuurlijk oneindig veel sterker dan een miezerig mensje. Bovendien heb je als mensje een uiterst beperkt zicht op het geheel, dus waarom zou God aan jou moeten gehoorzamen?

 

Het enige dat je bereikt door zelf te willen leiden is dat je het leven gaat ervaren als een strijd, want door iets anders te verlangen dan wat is creëer je natuurlijk spanningen, conflicten en pijn.

 

Als je echter alle verzet laat varen en je laat meevoeren door de stroom van het leven, dan kom je “in vervoering”, dan zie je het leven plots als een goddelijk geschenk.

 

Dans dus, of liever laat het dansen gebeuren en geniet met volle teugen van het leven,

Die goddelijke dans.


 

 

 

 Home Thema's Gedichten Citaten Energiebeleving Agenda/Contact Links English