HOME de tuin kruidentuin vijvers waterlelies Foto 2005 - 2006 wandeling door tuin Winter foto 2005 links

De tuin

Ongeveer 20 jaar geleden begonnen we aan de tuin. We wilden zeker water in de tuin. Maar wat we in de eerste plaats wilden realiseren was dat we een tuin wilden aanleggen waarin we méér konden in genieten dan erin te werken. Daarom is onze tuin ook niet één in mooie vakjes verdeeld. En als we erin moeten werken, want dat moet soms toch, dan aanzien we dit als ontspanning...

Onze tuin is dus een eigen creatie, 45 are groot, waarvan 6 are in water. Rond de vijver zijn vooral inheemse bomen en struiken aangeplant. Dit om zoveel mogelijk vogels aan te trekken. Wat ons tot nu toch aardig lukt. Volgende vogels komen veel voor in onze tuin : spechten, gaaien, koolmeesjes, verschillende soorten vinken, bosuil, roodborstjes, merels, mussen, bosduiven,...

In de tuin werden heel wat gezellige hoekjes aangelegd. Het is eigenlijk een ontdek-tuin. De tuin is zo aangelegd dat waar je ook staat, iedere keer een andere zicht hebt op de tuin.

        

        

We kozen als naam van de tuin "de kaardebol". Waarom nu die naam? Jaren geleden zaaiden we voor het eerst deze plant. Het is een tweejarige plant. En nu zoveel jaren later vinden we de kaardebol terug over de gehele tuin. Het is een plant die zich gemakkelijk uitzaait. We vinden de kaardebol echt een mooie plant. Het is een plant die het gehele jaar mooi is. In de zomer bloeit ze mooi en trekt zo heel veel insecten aan; in de herfst doen de distelvinken zich tegoed aan de zaden en in de winter is de gedroogde uitgebloeide bloem mooi als die berijpt is. De kaardebol werd echter, zoals zijn naam aangeeft, voornamelijk gebruikt om wol te kaarden, d.i het verwijderen van vlokwol van de weefsels door middel van de met stekelachtige haartjes bezette bloemhoofden. Daartoe werd zelfs een speciale variëteit, de zgn. weverskaarde, geteeld.

     

kaardebol in de zomer               kaardebol in de winter        kaardebol met Putter 

Er is een kruidentuin met keukenkruiden, een kruidentuin met geneeskrachtige planten. Er werd ook een siermoestuintje aangelegd. In het andere gedeelte van de tuin zijn er vooral vaste planten en eenjarige planten. Er is ook een terras met potterie.

We hebben heel wat planten die vlinders aantrekken (bewust aangeplant). Iedere zomer kunnen we genieten van het gefladder van vele vlinders. O.a. kleine vos; gehakelde aurelia; zandoogje; distelvlinder; dagpauwoog; koolwitje; oranjetipje; landkaartje; koevinkje en ook de mooie koninginnepage.

                       

               distelvlinder                                                         koninginnepage     (augustus 2005)

                                        

atalanta                                                                               oranjetip

 

      

  oranje zandoogje                                                bont zandoogje                   

 

     

     kleine vos                                                                landkaartje

                    

 rups van de koninginnepage                                                         dagpauwoog  

    

gehakkelde aurelia                                                      blauwtje

 

vlinders op koninginnekruid en kaardebol

______________________________________________________________________

Midden augustus 2004 kwam er een zwerm bijen aan in onze tuin. Wel duizenden bijen vormden één grote bol. We vernamen van de imker Marcel, die we erbij haalden, dat er binnenin een koningin bevond en dat de andere bijen haar trouw waren gevolgd. Marcel, de imker, verhuisde de bijen in een bijenkorf. Eerst bespoot hij ze met koud water zodat ze wat kalmeerden en dit werkje veiliger kon gebeuren, wijzelf bleven op een veilige afstand toekijken. De korf bleef enkele dagen staan zodat alle bijen erin konden vliegen en op een avond kwam hij ze halen. Zo had hij een nieuw volk. Hierachter zie je enkele foto's van deze gebeurtenis. Hartelijk dank aan onze imker Marcel.

     

     

   

_____________________________________________________________________________

   

Hier zie je onze nieuwe kippenren. Afsluiting werd gemaakt met gevlochten hazelaartakken.

 

plan van de tuin