't Vogeltje: Zusters van het klooster “Instituut Sint-Vincentius”  (Zusters heilige  Franciscus Onze-Lieve-Vrouw Gasthuis)

Loviestraat 18, 8970 Poperinge, tel. 057/33.33.59.

 

In 1820 begon de weduwe van Joseph Trui, op vraag van de toenmalige baron van het nabijgelegen “Couthof”, lessen catechese, rekenen, lezen, schrijven en spellenwerk (= kantklossen) te geven in de herberg ’t Vogeltje. De toenmalige pastoor-deken van de Poperingse Sint-Bertinusparochie, Bruno van Merris, steunde dit initiatief. Hij wees een helpster aan voor Mevrouw Trui. Later kwamen er nog twee bij. Deze drie leerkrachten werden lid van "de Derde Orde van Sint-Franciscus".

In 1837 namen ze het kloosterkleed aan en werden zusters Paulienen. Joseph van Merris, broer van de pastoor-deken, schonk de grond voor het klooster en de school. Zijn zoon Jules van Merris legde in 1841 de eerste steen. In 1856 werd de huidige kapel ingewijd door Mgr. Malou, bisschop van Brugge. In de loop der jaren kwamen er kloosterlingen bij, maar er waren er nooit meer dan twaalf.

Vanaf het prille begin werd het kantwerk van het klooster zeer bekend. Prinses Mary van Engeland en haar verloofde, kochten er ooit een kanten manteltje. In 1939 kwam er een einde aan de kantwerkschool.  De kleuter- en de lagere school bloeiden verder.

In 1949 bekwam ’t Vogeltje de titel van “kapelanij” of hulpparochie van de Sint-Bertinusparochie. In 1967 sloten de zusters zich aan bij de zusters van het Onze-Lieve-Vrouw Gasthuis.