Lachouffe, een verhaal apart

Professor Arnoldus Goedbier op één van zijn geheime ontmoetingen met de enige echte chouffekabouter.

La Grande Choufferie 1997

Uit ware historische feiten groeide in de Vallei der Feeën een legende van een ondergrondse brouwerij welke door kabouters werd gerund. Deze liliputters konden niet tegen het daglicht waardoor ze moesten niezen : Aaaa-chouffe, Aaa-chouffe. Dit verklaart meteen de naam van deze toen nog onbekende streek nabij Houffalize, en de kabouters werden voortaan Les Nains d'Achouffe genoemd. Een typische aardbeving uit de Franse Revolutie verzwolg de brouwerij en het kaboutervolkje. Eén kabouter overleefde de ramp.
Het was in 1978 dat deze Nain d'Achouffe, op één van zijn nachtelijke tochten, een zekere Pierre en Christiaan tegen het bierlijf liep. Zij wilden dit kabouterbier weer in eer herstellen. Samen met onze kabouter experimenteerden zij in de ondertussen beroemd geworden kelder van de familie Raveau in Houffalize, bij de ouders van Pierre. In 't frans wordt nu een caveau waar bier bewaard wordt een Raveau genoemd.
In augustus 1982 is de wens van de oude kabouter van Achouffe in vervulling gegaan. Hun kabouter-bier was teruggevonden. Hij dronk er een glas van, niesde nog eenmaal en gaf de geest. Als dank werd de laatste Nain d'Achouffe op het etiket afgebeeld, en dit wordt elk jaar gevierd op halfoogst.

Lachouffe 15 jaar

Een ludieke happening op het terrein van de brouwerij bracht in 1997 duizende bierliefhebbers en Chouffefans naar de Vallée des Fées. Nergens zag ik zo'n spontane internationale verbroedering groeien als op deze Grande Choufferie 1997.

Bier en muziek zorgden voor een prima stemming. Muzikanten uit het Franse Nancy waren hier enkele jaren terug verzeild geraakt en zijn nu elk jaar niet meer weg te slaan. Hun bourgondische belevenissen beschreven ze in "La joyeuse marche de Lachouffe". Elke zwaarmoedigheid vervliegt bij 't horen van hun farandole. De 35 koppige English Brassband is reeds vijf jaar trouwe gast op dit Chouffe-festival. Eddy Tompson, de bandleider, arrangeerde het franse Chouffelied voor brassband en zette voor de speciale gelegenheid een frans-engelse versie op CD. Vive Lachouffe werd het lijflied van dit vierdaagse festival. Het jachthoorn-ensemble uit Houffalize, The Dixieland streetband en McChouffe met zijn Schotse doedelzak zorgden voor de muzikale variatie terwijl Louis-Michel Carpentier nieuwe stripfiguren ontdekte tussen het zich lavende publiek.

Professor Arnoldus Goedbier in volle actie, geruggensteund door Dirk Bauters en zijn Anonieme Alcolieken

Een neef van MCchouffe blaast op zijn doedelchouffe
Een schitterend moment op zaterdag was toen leden van de koninklijke harmonie van Dudzele zich mengden met leden van de Fanfare du Hérou uit Nadrin en blazers van de muziekvereniging van Gostingen uit het Groot Hertogdom Luxemburg, om meer dan een uur lang samen te improviseren en het publiek in de stemming te houden. De dagen begonnen rond 11 uur, maar 's avonds werd er nog duchtig gedansd met de orkesten "The Sfinx" en Dirk Bauters met zijn anonieme alcolieten. Ondertussen streelde de heerlijke Lachouffe de smaakpapillen. Je kon er ook genieten van de donkere McChouffe en om je keel te spoelen was er een pittige pils uit de Grand-Duché. Alle bieren waren van 't vat. Een reepje Patachouffe-kaas was een heerlijke aanvulling en je kwam helemaal rond met een hapje van de barbecue. Als je dan weet dat buiten Zwitsers, Italianen, Canadezen, Schotten, Fransen en Engelsen, alleen de goeie Hollanders hier komen feesten dan kunnen we duidelijk spreken van een communautaire ontspanning. Dit werd trouwens beaamd door de Burgemeester van Houffalize die de biermenigte in het Frans, Nederlands en het Engels toesprak. Er was zelfs een Hollander, Richard Leidekmeijer, die voor de gelegenheid een speciaal boekje presenteerde : Koken met bieren uit Achouffe ; een kookboekje met 50 heerlijke en doorproefde recepten met zowel de Lachouffe, McChouffe, Chouffe-bok als het toen nieuwe Bière d'Aubel. Enkele van deze gerechten, klaargemaakt door de beruchte plaatselijk kok en brouwerijgids Jean Luc Teugels, kon je proeven in de Taverne de la Brasserie.
Als professor Arnould de BonneBière doorspekte ik het festival met wat bierwetenschap met een knipoog. Na 15 jaar viel in de Brasserie d'Achouffe de appel nog steeds niet ver van de bierboom. De Vallée des Fées kwam stilaan weer tot de nodige rust.
Santé !

Louis Michel Carpentier & La Petite Choufferie
The show is over!

De opkuis is begonnen.

De laatste fles Lachouffe wordt door de brouwersvrouwen gekoesterd!

De brouwerij kan beginnen aan zijn vierde lustrum. Santé en tot volgend jaar!


La Grande Choufferie 1998

De professor introduceert dit jaar zijn BIER-SCHAAKSPEL waarin het schaakveld is samengesteld uit bierviltjes van Lachouffe en de Koning en de Dame vertegenwoordigd zijn door Lachouffe en MCchouffeeen tableau vivant:
De Kaasboeren van Lachouffe
Patachouffe

nog een tableau vivant:
De Noeste Werker van Lachouffe
Rafaël


La Grande Choufferie 1999

De Professor Arnoldus Goedbier bracht op La Grande Choufferie 1999 tal van ludieke visuele interventies tussen het publiek. Hij maakte weer schitterende tableau vivants, voedde zich via Chouffebaxters, liep rond met kooien met gevangen trappisten, plateaus met duivelse bieren. Hij schilderde chouffekruiswoordpuzzels, speelde chouffe-schaak, musiceerde op zijn stradibierius, waande zich de koning van het bier als CAMBRINUS te paard. De professor gaf een jachthoornrecital op de Noblesse d?Ardenne en  speelde het Solitaire-Marcachouffe-spel enz.

Als patroonheilige der brouwers St.-Arnoldus, zegende het Chouffebier tot hemelse drank, wijdde een driedaagse bedevaart in waarlangs de Chouffefans de zuivere ingrediënten van het Chouffebier konden aanbidden.

De Zeven Blijde Weeën van Lachouffe

Les Sept Douleurs Joyeuses de Lachouffe 

een bedevaart langsheen het brouwproces van het Chouffe-bier
un pèlerinage en passant le brassin de la bière d'Achouffe

 
Water uit de Cédrogne-bron
De l'eau de la source


Uitgelezen moutsoort
Du malt exeptionel

Witte en bruine kandijsuiker
Du sucre candi blanc et brun

Saaz en Styrie hop
Du houblon Saaz et Styrie

Koriander
Du coriandre

Verse Chouffe-gist
Du ferment Chouffe fraiche

Sint Arnoldus,

 patroon der brouwers

Drink met ons


Het resultaat
Le résultat

Saint Arnauld,

 patron des brasseurs

Buvez avec nous


Tableau vivant van "blazende" trombonist terwijl hij het Chouffelied kweelde.


In de rook van de barbecue versterkten zij de inwendige mens


Het feest is weer voorbij.


La Grande Choufferie 2000

Festival-affiches getekend door L.M.Carpentier

LA GRANDE CHOUFFERIE 2000
op het terrein van Brasserie d'Achouffe
te Houffalize-Wibrin

Professor Goedbier was jarenlang de bezieler van dit feest! 

De professor stond op de affiche maar niet op het programma.

In 2000 was er uitzonderlijk

GEEN animatie door Prof. Arnoldus Goedbier

En 2000 il y était exceptionnellement

PAS d'animation par
le Professeur Arnaud de BonneBière

 

 

Graag uw reactie: KLIK HIER