PERSMEDEDELING

van OPEN DOEL,  februari 2007

 

Ook als het niet in de weg ligt, moet het weg

Mag de onzin rond Doel ophouden?

 

"Ook als het Saeftinghedok er niet komt, moet Doel verdwijnen", zei minister Peeters onlangs. Zowat het mooiste staaltje van "goed bestuur" dat we de jongste tijden hebben gehoord. Wat is dat voor onzin? Waarom moet een oud en uniek polderdorp met 400 inwoners weg als het niet in de weg ligt?

"Omdat Doel onleefbaar is", zegt Peeters.

    • Waarom liet diezelfde Vlaamse regering dan een "leefbaarheidsdijk" (hun eigen woorden) aanleggen tussen het Deurganckdok en Doel? Waar dient die dan voor?

    • Waarom vragen 300 mensen dan al jaren lang om in Doel te mogen wonen?

    • Waarom is het dan altijd zo rustig in Doel: je hoort er niets van de haven en je kan er genieten van de prachtigste vergezichten over de Schelde en polders.

    • Waarom staat Doel dan (opnieuw) ingekleurd op het gewestplan als "woonzone"?

    • Waarom blokkeert de Vlaamse regering dan de bestemming die ze zelf aan Doel gaf?

    • Waarom onteigent PEETERS dan al die duizenden mensen niet die naast op- en afritten wonen van autowegen, of middenin lawaaierige uitgaansbuurten of langs een goederenspoorlijn waar de treinen vooral' s nachts voorbijdonderen? Dat is pas onleefbaar.

    • Of waarom vraag je dat gewoon niet aan de inwoners van Doel zelf? Die weten dat toch best.

Jongste versie die circuleert in en nabij Beveren: als het dok er niet komt, dan behouden we het Hooghuis, de kerk en het gemeentehuis. "Een heel kleine kern dus,  zoiets als Lillofort.  Echt niet meer," zei één van de Beverse schepenen letterlijk.

Even serieus blijven:

  • als die gebouwen kunnen blijven staan, betekent dit dat het Saeftinghedok er in dat geval niet komt;

  • als het nieuwe dok er niet komt, kan Doel blijven staan, het hele dorp dus en niet alleen "een hele kleine kern".

  • waarom moet Doel dan nog weg? Omdat het weg moet maar niet in de weg ligt? ;

  • in Lillo- fort hebben ze ook niet alleen de kerk en het gemeentehuis laten staan, maar de hele dorpskom.

Waarom moet Doel dan nog weg? We noteerden van ministers tot gemeentebestuurders de volgende "redenen" :

  • omdat we de mensen geen valse hoop mogen geven, want dan staan ze hier meflïeÏe drommen tegelijk. (Het gaat in dit stadium toch alleen maar om én het laten bewonen van nog bewoonbare huizen om te beletten dat ze zouden vervallen, én om het stopzetten van stompzinni ge afbraak, waar de overheid - de intercommunale - zelf huizen in goede staat vernielt door ramen en deuren te vernielen en om de boel zo te laten verkrotten en af te kunnen breken) ;

  • omdat we de krakers anders niet kunnen tegenhouden. (Goede krakers die de huizen onderhouden en behoeden voor verder verval, zijn welkom. Anderen kunnen via de politie eenvoudig worden verwijderd, een regelmatige controle volstaat) ;

  • omdat we anders toegeven aan die extreem-rechtse groep in Doel. (Nieuwe strategie tegen extreem-rechts: laat hen: nergens wonen en breek hun huizen af. Lijkt in een democratie bijzonder efficiënt en verdedigbaar...)

Er is genoeg onzin verteld over Doel. Terecht beklaagt de burgemeester van Beveren zich over de onduidelijkheid rond Doel, want "ik kan het altijd maar aan de mensen gaan uitleggen". Hij is, daarom, zopas op bezoek geweest bij de Vlaamse regering om duidelijkheid te krijgen. Geen idee of dat gelukt is.

Doel staat ingekleurd als woonzone op het gewestplan. Totdat de vergunning gegeven is voor de aanleg van het nieuwe Saeftinghedok. Zo heeft de Vlaamse regering het besloten. Dat diezelfde Vlaamse regering er dan op toeziet dat Doel niet verder vervalt, voor in het geval dat het saeftinghedok er niet komt en Doel dus perfect kan blijven bestaan. En in alle duidelijkheid ten aanzien van de bewoners: dat de finale beslissing nog moet vallen en dat dus alles slechts voorlopig is.

Maar huizen die ineenzakken en die je zelf als overheid illegaal laat afbreken, is niet voorlopig: dat is bijzonder definitief. Tegen hun eigen wetten in.

Paul Staes

[Home page][Overzicht Doel Blijft][Jaaroverzichten]