PERSMEDEDELING

van DOEL 2020,  10 juni 2005

 

Voor Doel 2020 zijn uitspraken van Vandelanotte zoveelste illustratie van falende havenpolitiek

Antwerpse plannen dreigen financiële strop te worden voor Vlaanderen

Volgens Johan Vandelanotte zal de IJzeren Rijn in 2011 een feit zijn. Maar tot dan zal de Antwerpse Haven het op deze lijn moeten stellen met niets meer dan 10(!) treinen per dag. Voor Doel 2020 is dat een zoveelste illustratie van hoe men de kar voor het paard blijft zetten. Met het Deurganckdok wil men miljoenen containers naar het Waasland halen. Maar blijkbaar heeft men er te laat aan gedacht dat al die containers in Doel daar ook weg moeten geraken.

Daar hangt intussen zulkdanig prijskaartje aan vast dat men zich kan afvragen waar de economische meerwaarde eigenlijk zit van het ganse project.

Het Deurganckdok heeft 650 miljoen Euro gekost. Om de schepen waarvoor het dok gebouwd is ook tot in Antwerpen te krijgen dient nog eens 500 miljoen Euro geïnvesteerd in de Scheldeverdieping en om de containers van linkeroever naar rechteroever te krijgen nog eens meer dan 600 miljoen in de absoluut noodzakelijke Liefkenshoekspoortunnel. Om nog te zwijgen van de tweede spoorwegontsluiting voor de Antwerpse Haven. of de Oosterweelverbinding, geraamd op1,25 miljard. Mogen we eens luidop de vraag stellen wie dit allemaal gaat betalen? En wie hier uiteindelijk beter van wordt?!

Ondertussen kreunt het Waasland met elke dag méér onder het vrachtwagenverkeer. Het zal de havenbestuurders worst wezen. Die blijven, tegen elke logica in, een nog verdere uitbreiding van de haven bepleiten.

In de slechtste traditie van het Antwerps (haven)bestuur worden in een blijkbaar nooit te stillen honger naar méér, steeds maar nieuwe projecten naar voor geschoven. Het ene al onrealistischer dan het andere. Dat de Vlaamse Regering en het Vlaamse Parlement daarbij blijven ageren als een Antwerpse gemeenteraad verwondert ongetwijfeld nog het meest. Antwerpen mag dan al een belangrijke (economische) actor zijn, het geeft de stad geen vrijkaart om zich te gedragen als een autonome stadsstaat die wil dat de rest van Vlaanderen naar zijn pijpen danst. Want daarmee dreigt uiteindelijk op termijn een financieel debacle voor gans Vlaanderen.

Met dank voor opname,
Namens Doel 2020,
Jan Creve
Tel. 03/773.28.33

 

[Home page][Overzicht Doel Blijft][Jaaroverzichten]