Nederlandse ambassadeur laakt houding Vlaamse media 
3 december 2003

 


Van Dongen is bezorgd om de anti-Nederlandse geluiden in België. "Vooral bij regionale en lokale autoriteiten en bij Vlaamse media. Prikkelende uitspraken over Nederland in België zijn een buitengewoon hardnekkig, haast genetisch bepaald virus." De ambassadeur schrijft de anti-Nederlandse geluiden toe aan een 'ballast van eeuwen', ontstaan toen Nederland de Westerschelde afsloot en Antwerpen economisch wurgde.
"De inkt van de Waterverdragen in 1995 was nog niet droog of er begon een nieuwe lobby om de Westerschelde nog dieper te maken", constateert Van Dongen. "Dat is, wat nu 'de derde verdieping' (tot 13,1 meter) heet. En waarbij Antwerpen het plan opperde om, ter wille van een bredere vaargeul, de dijken bij Walsoorden, Hansweert en Terneuzen maar een stukje landinwaarts te verplaatsen. België, lees Antwerpen, heeft als eerste zorg de economie: de nieuwste generatie containerschepen aan de kade. Of er dan een stukje waardevol schor in die diepere geul verdwijnt, doet er minder toe. Dát is de Nederlandse zorg: natuurlijke waarden. En veiligheid."

De ambassadeur verwijst fijntjes naar de Vlaamse ingenieur Ludo Dirks. Die stelt klip en klaar dat het door uitgebaggerde geulen aangevoerde extra water diep in de Westerschelde bij stormvloed nergens heen kan. "In de visie van Dirks gaat Antwerpen niet ten onder aan verzanding, maar gaat Rubens op zijn sokkel voor de kathedraal tot minstens aan de knieën in het water. Zijn voorspelling: 'We baggeren onszelf een watersnood'."

Van Dongen bestrijdt dat Nederland de Habitatrichtlijn gebruikt om het einde van de haven van Antwerpen te bespoedigen. "De druk van die richtlijn speelt een grote rol. Bij alles wat je baggert, moet je, volgens Europese norm, alternatieven voor de verloren natuur aangeven. Als we verder zouden uitdiepen dan wordt onvermijdelijk dat in Zeeland de waterlijn zich landinwaarts verplaatst. Dat we dijken doorsteken en polders laten onderlopen om nieuwe natuur te creëren. Moet je je effect op de psyche van de Zeeuwen voorstellen: zeggen dat het land onder water moet opdat in Antwerpen grotere schepen kunnen komen. Dat probeer ik aan deze kant van de grens duidelijk te maken. Dat die boodschap politiek in Zeeland verdraaid lastig ligt."

 

[Home page][Overzicht Doel Blijft][Jaaroverzichten]