Foto Gert Defever

 

Rijkslandbouwhogeschool

Dit statige gebouwencomplex behoorde oorspronkelijk tot de zelfstandige Rijkslandbouwhogeschool.  Ondertussen maakt het deel uit van de Faculteit Landbouwwetenschappen van de Gentse RijksUniversiteit.  Het werd tussen 1937 en 1940 opgericht langs de Coupure Links, op de hoek met de Ekkergemstraat.

Foto Rijkslandbouwhogeschool  Gent 

Als architecten traden August Poppe (1867-1947) en G. Collin op.  Hun plannen waren bij het uitbreken van de oorlog in 1940 grotendeels gerealiseerd en toen werden ook de eerste lokalen in gebruik genomen.  Toch zouden pas in juni 1946 de laatste leerstoelen een definitieve stek krijgen.

Het grondplan is min of meer U-vormig.  De bijna 100 meter lange hoofdgevel langs de Coupure wordt aangevuld met 2 zijvleugels van 60 meter lang.  Het gebouw is in gele baksteen opgetrokken.  Voor de plinten is arduin voor het hoofdvolume en bruine baksteen voor de zijgevels gebruikt.  Het sterk horizontaal gelede gebouw wordt verlevendigd door regelmatige uitsprongen.  Deze plaatsen wordt meestal verticaal geaccentueerd.  Overal duikt het getal 3 op.  3 vleugels, 3 verdiepingen, drie uitsprongen per gevelzijde, zelfs de raampartijen zijn netjes door 3 deelbaar.

Tegelijk werden de portierswoning en de woning van de tuinier, een fietsenstalling en een garage opgetrokken.  Poppe en Collin ontwierpen in 1943 ook nog een proefserrencomplex.  De boom in de studentenpopulatie maakte in de jaren '60 enkele uitbreidingen noodzakelijk.  Er kwam in 1966 een studentenrestaurant en in 1967 volgde de 'Chemistry Building', waarvoor Jules Trenteseau de plannen maakte.

Architectuur in Gent