Best with Google Chrome, Safari and Firefox. No longer compatible with Internet Explorer 8.
 
 

.

Architectuur in Gent : Art deco en Modernisme

 

English

 

Français

Watersportbaan

Het belangrijkste stedenbouwkundig project in Gent na 1945.  De urbanisatie van de Neermeersen resulteerde in een groene waaier van recreatie- en sportinfrastructuur (Watersportbaan, Blaarmeersen) en 6 projecten van sociale huisvesting in hoogbouw.

Boekentoren

Henry van de Velde besloot zijn carriëre als architect met dit meesterwerk.  De toren van de Universiteitsbibliotheek laat in een eigenzinnige modernistische vormgeving, kennis en wetenschap over Gent uitstralen.

Parc Residence

Het eerste grote flatgebouw in Gent werd ontworpen door Oscar Van de Voorde en is sinds 1925 nog niets van zijn glamour kwijtgeraakt.

UCO-toren

Dit krachtige voorbeeld van modernistische bedrijfsarchitectuur in Gent (Ledeberg) verloor wat glans met het kantorenproject Zuiderpoort.  De UCO-toren dateert uit 1959 en is een baken langs snelweg en ring.  Naar een ontwerp van Theodor Kelter en H. Feltes.

EGW-gebouw

Sinds 1992 is het de Stedelijke Openbare Bibliotheek van Gent, maar het complex werd een generatie eerder ontworpen door Geo Bontinck als Propagandacentrum en kantoorgebouw voor de Stedelijke Elektriciteits-, Gas- en Waterdiensten.

Scheldeoord

Paul De Taeye tekende voor het eerste grootschalige sociale woningbouwproject in Gent waarbij resoluut voor hoogbouw werd gekozen. Het complex in Nieuwe Zakelijkheid dateert uit 1929-1931.

EBES-gebouw

Het hoofdkantoor van Electrabel langs de Rooseveltlaan verenigt nieuwbouw uit 1999 met een herenhuis uit 1840 en het oorspronkelijke EBES-kantoorgebouw uit 1957.

Résidence Albert I er

Een sober art deco-flatgebouw in Gent, aan het Koning Albertpark. 

RVS-gebouw

Antwerpenaar Jos. Baeyens tekende voor RVS in 1950, twee flatgebouwen in de stationsbuurt.  Voor beide projecten koos hij een knappe maar wat achterhaalde art deco-vormentaal. 

Britannia

Britannia regeert sinds 1952 brutaal over de Gentse Groot-Brittanniëlaan.  Expo '58-vormgeving van ir.-architect R. Van De Sompel.

Zuidpark

Het Koning Albertpark was met zijn strakke geometrische aanleg een knap voorbeeld van art deco-landschapsarchitectuur.

Hollainhof

Het vierde begijnhof van Gent is een zeldzaam hoogtepunt in de lokale naoorlogse architectuur.  Architect Willem-Jan Neutelings tekende de plannen.

Olympia

Het oorspronkelijke ontwerp van dit flatgebouw met duplexappartementen is van Gaston Eysselinck.  Na zijn dood herwerkten Geo Bontinck en Robert Rubbens de plannen. 

Provinciehuis

Valentin Vaerwyck bouwde de gebouwen van de Provincie Oost-Vlaanderen uit tot een robuuste burcht met art deco-invloeden.

Glorieux

In Oostakker bouwden de Broeders van O.-L.-Vrouw van Lourdes, de Sint-Jan Berchmans-Normaalschool in Nieuwe Zakelijkheid.  Dit gestroomlijnde pareltje werd in 1932 door een vakschool in art deco-stijl voorafgegaan.

Dagblad Vooruit

Geometrische art deco voor de voormalige gebouwen van Dagblad Vooruit en Drukkerij Het Licht.  Een ontwerp van Fernand Brunfaut uit 1930.

Groothandelsmarkt

De Groothandelsmarkt is een weinig bekend staaltje van Gentse (of beter Brugse) ingenieurskunst uit 1964.  In 2006 verdween het gebouw voor het nieuwe voetbalstadion van AA Gent.

RTT-toren

Grote liefde tussen de modale Gentenaar en de RTT-building of Belgacomtoren van Geo en Dirk Bontinck zal het wel nooit worden. Terecht, of niet?

Robert Brasseur

Sociale huisvesting van Fritz Coppieters in een radicale hoogbouw uit 1958 in het centrum van Gent.

Apotheek Vooruit

Vlakbij het Dampoortstation ontwierp Paul De Taeye in 1928 een art deco flatgebouw met bijhorende apotheek.

Sportstraat

Modernistisch flatgebouw met art deco-accenten op de hoek van de Sportstraat en de Patijntjestraat, naar een ontwerp uit 1936 van Jean Marie Joris.

Van Hoorebeke

Het Rustoord Antoine Van Hoorebeke is een intimistische plek met 126 huisjes in kubistische stijl.  Het werd in 1930 door Paul De Taeye ontworpen.

Josi-gebouw

Het Josi-kantoorgebouw op het Sint-Annaplein dateert uit 1959 en kiest net zoals het EGW-complex en het Ebes-kantoorgebouw voor klassiek-modernisme.

Trianon Residence

Architect Lefebvre tekende voor dit flatgebouw in strakke art deco-stijl op de hoek van de Sportstraat en de Patijntjestraat.

Excelsior

Het indrukwekkende brouwerijcomplex Excelsior (tussen Steendam en Nieuwpoort) kreeg geen kans op een renovatieproject en verdween in de jaren '90 voor inspiratieloze sociale huisvesting.

Andrieslaan

De flatgebouwen langs de Schepen Charles Andrieslaan uit 1954-55 vormen een prelude op de grootschalige urbanisatieprojecten rondom de Watersportbaan. Jules Trenteseau tekende de plannen.

Résidence Géry

Langs Einde Were vinden we dit bescheiden flatgebouw uit 1948 van Emile De Nil.

Bollekensschool

Streng schoolgebouw uit 1967 van architect Paul Robiette nabij de Watersportbaan.  Met keramisch kunstwerk van Carmen Dionyse.

Christus Koning

Modernistische zaalkerk uit 1969 van Adrien Bressers in Nieuw Gent.

Groenebriel

Voor dit sociale huisvestingsproject in het centrum van Gent maakte architect Jules Trenteseau tabula rasa met de beluiken en krotten in de Groenebrielwijk.

Ledegancktoren

In 1959 koos de RUG terug voor een architecturaal statement.  Jules Trenteseau tekende de plannen voor de Faculteit der Wetenschappen.

Technicum

Met de Technische Laboratoria van de universiteit kreeg Gustave Magnel een kans om zijn talent voor betonberekeningen te bewijzen.

AZ

De eerste gebouwen van het huidige Universitair Ziekenhuis werden nog voor W.O. II ontworpen (en deels gebouwd) door Henry van de Velde, Jean Norbert Cloquet, Armand Cerulus, Gustave Magnel en August Desmet. 

Landbouw

 De statige Rijkslandbouwhogeschool werd tussen 1937 en 1940 langs de Coupure gebouwd door de architecten August Poppe en G. Collin.  Ondertussen behoort ze tot de Landbouwfaculteit van de Gentse universiteit.

Home Fabiola

Universitaire studentenhuisvesting uit 1961 in royaal appelblauwzeegroen.  In 1966 herhaald met Home Boudewijn.  Van de hand van prof. Gaston De Leye.

Couture Rosa

Flatgebouw en haute-couturezaak Rosa in Nieuwe Zakelijkheid in de Kortedagsteeg.  Voorontwerp van Gaston Eysselinck maar uiteindelijk door Prosper Buyck (Jette) gerealiseerd.

Stapelhuis

Het Koninklijk Stapelhuis uit 1844 brandde in 1921 uit.  Het complex van stadsarchitect Louis Roelandt werd o.l.v. Julius Van Volden in een sobere stijl heropgebouwd.

C&A

Le Corbusier in de Veldstraat?  Léon Stynen bouwde voor C&A in zowat elke Vlaamse stad warenhuizen met een opvallend gevelfront.

Kortrijksepoortstr.

Stroomlijnesthetiek toegepast op hoogbouw in Gent is eerder zeldzaam.  Dit werk van Paul Stevens (Leuven) vinden we in de Kortrijksepoortstraat.

Résidence du Sud

Modernistisch flatgebouw uit 1955 van André Claessens langs de Hubert Frère-Orbanlaan.  In 1952 voorafgegaan door het nabijgelegen Central Park.

Kouter

Conservatieve architectuur voor één van de weinige residentiële flatgebouwen in Gent uit het Interbellum.  Naar een ontwerp van G. De Backere en gebouwd door het bedrijf van de illustere Frans Amelinckx.

Belgradostraat

In de rosse buurt van Gent vind je behalve fijne vleeswaren, ook dit forse interbellumgebouw op de hoek van de Belgrado- met de Pelikaanstraat.

ICC

Het Internationaal Congrescentrum van Geo en Dirk Bontinck, of een boot die sinds 1975 hoog boven het Citadelpark uitvaart.

Heilig Kruis

Modernistische zaalkerk uit 1965 van Paul Van Maele in Sint-Amandsberg (Westveld).

Sint-Paulus

De Broeders van Liefde kozen voor het schoolgebouw van het Sint-Paulusinstituut in 1938 een sobere zakelijke stijl met art deco-accenten.  Huisarchitect Alfons Van de Vijver tekende de plannen.

J.J. Dierman

De textielfabriek J.J. Dierman in de Keizer Leopoldstraat is een mooi voorbeeld van industriële art deco-architectuur.

Residentie Owe

Flatgebouw uit 1947 van Jean Marie Joris op de hoek van de Sportstaat met de Rijsenbergstraat.

Rijsenberg

Rijsenberg I en II, een forse residentiële Amelinckx-hoogbouw in de omgeving van de Watersportbaan (1969-1971).

Securex

De hoofdzetel van Securex is een ontwerp van Paul Robiette en dateert uit het begin van de jaren '60 en sluit perfect aan bij de hoogbouwprojecten langs de Watersportbaan.

Charles & Gerald Hoge

De residentiële flatgebouwen van vader en zoon Hoge vinden we op talrijke locaties in Gent en in een amalgaam van stijlen.

Emile & Jean De Nil

Vader en zoon De Nil bouwden in de jaren '50 en '60 rondom het Zuidpark tal van residentiële flatgebouwen.

Emile Leus & Paul Gavel

Emile Leus en Paul Gavel tekenden voor een groot aantal na-oorlogse flatgebouwen in Gent en deelgemeenten.  Van late, sobere art deco-stijl tot swingende, kleurrijke sixties-architectuur.

Ringvaart

De Ringvaart rond Gent verloste de binnenstad vanaf 1969 van overstromingen. Vier hangbruggen (van ir. Daniël Vandepitte) en een fors spoorwegviaduct zijn slechts enkele van de vele technische hoogstandjes die dit werk vergde.

Zavelpoort

Een weinig bekend sociaal huisvestingsproject uit het interbellum.  Ontworpen door de architecten V. Van den Hove en R. Van Bambeke en gelegen tussen de Kortrijksepoortstraat en de Van Hulthemstraat.

Rive d'Or

Bijna-tonvormig flatgebouw -vanuit de juiste ooghoek- van architect Romain Decambray langs de Visserij.

Jozef Wauters

Sociale woningbouw in de Rabotwijk.  Een ontwerp uit 1966 van Robert Rubbens.

Nieuw Gent

Nieuw Gent is de slaapstad van Gent.  Maar misschien krijgt het wat lusteloze sociale huisvestingsproject nieuwe energie met de recente investeringen en op komst zijnde renovaties.

Residentie Benelux

Flatgebouw met merkwaardig keramiektableau van Paul De Bruyne.  Hoek Dok-Noord en Stapelplein.

Home Standing

De '1000 Vuren' en 'Home Standing' waren voor meer dan één generatie een begrip in winkelend Gent.  Een ontwerp van Emile en Jean De Nil uit 1961-1964.

O.-L.-V.-Koningin

Sobere zaalkerk uit 1961 van architect Rutger Langaskens langs de Blaisantvest.  Het oorspronkelijke ontwerp in een uitbundige Expo '58-stijl bleek weinig realistisch.

BVM  Center

De Brusselse architecten Jean Polak en René Stapels bouwden in 1971 voor de Belgische Verzekeringsmaatschappij voor de Middenstand dit kantorencomplex met shoppingcenter op de Kouter.

A.C. Gentbrugge

Het administratief centrum van Gentbrugge werd in 1973 voltooid en is een ontwerp van architect Paul Felix.

 

 

En verder

Enkele tientallen elektrische onderstations en elektriciteitscabines van arch. Jan-Albert De Bondt, (interbellum) en Geo Bontinck (jaren '40 en '50), de Gist- en Spiritusfabrieken Bruggeman (Langerbruggekaai en Tichelrei, arch. Jules Lippens, jaren '30 en '40), een flatgebouw in de Tennisbaanstraat (arch. Geo Henderick, 1927) en de opbrengsteigendommen Carpentier (Godshuizenlaan / Groot-Brittannielaan, arch. Geo Henderick, 1928), een flatgebouw in de Godshuizenlaan (arch. Jean Hebbelynck, 1953), het psychiatrisch centrum Sint-Jan de Deo (Fratersplein, 1934), De Noordstar en Boerhaave (Groot-Brittanniëlaan, arch. Marc Neerman, 1932), een art deco-kantoorgebouw in de Belfortstraat (arch. Roger Warie), een flatgebouw in de Steendam (arch. Raoul Van Houtte, 1943), een flatgebouw in de Clarissenstraat (1948), het flatgebouw Sud (Rooseveltlaan), Résidence Minerve (Frère-Orbanlaan), het flatgebouw Magistral (Frère-Orbanlaan), het flatgebouw Isis (Frère-Orbanlaan, arch. Paul Robiette, 1960), een flatgebouw in de Hofstraat (jaren '40), Residentie Jupiter (Hofstraat, ir.-arch. Jules Trenteseau, 1957), het flatgebouw Westrode (Martelaarslaan, ir.-arch. R. Van De Sompel, 1964), het flatgebouw Themis (Ketelpoort / Tavernierstraat, ca. 1967), een flatgebouw in de Sint-Lievenspoortstraat (arch. Paul De Carne, jaren '60), een flatgebouw in de Bagattenstraat (arch. Edgard Lelubre en keramiste Carmen Dionyse, 1963), het flatgebouw Gravensteen (Geldmunt, ca. 1954), een flatgebouw in de Prinses Clementinalaan (arch. Olivier Nowé, 1955-1957), Résidence l'Armorial (Bisdomkaai, arch. P.A. De Weerdt, 1961), de flat- en kantoorgebouwen van Henry Elanson en Edward Verhulst (1958-1975), het IBM-kantoorgebouw (Vlaanderenstraat / François Laurentplein, arch. Guillaume Gyselinck, 1969), het Gemeentekrediet (Vlaanderenstraat, arch. Pierre De Rudder), Electro Andries (Vlaanderenstraat, jaren '60), een RTT-gebouw (Kortrijksesteenweg, 1948), een RTT-gebouw (Sint-Niklaasstraat / Bennesteeg, ir.-arch. Jules Trenteseau, 1954), Royal Park Residence (Parkplein / Parklaan, m.m.v. Gustaaf Rigelle, jaren '60), het flatgebouw Palace (Kouter / Zonnestraat, m.m.v. Gustaaf Rigelle, 1969), een half flatgebouw op de Kouter (arch. G.J. Van Offeren, 1950), een flatgebouw op de Kouter (arch. Jacques Loontjens, 1951), een flatgebouw op de Kouter (arch. De Rijcke en Julien Lievevrouw, m.m.v. Walter De Buck, 1965), het torenflatgebouw Henley (Henleykaai, Bouwbedrijf Amelinckx, 1964), het torenflatgebouw Cromwell (Fransevaart, Ledeberg, Bouwbedrijf Amelinckx), het torenflatgebouw Residentie J. Palfijn (Krommewal, Bouwbedrijf Amelinckx, 1966-1967), de Residentie Palfijn (Galgenberg / Casinoplein, arch. Piet Cassiman, 1959), een flatgebouw in de Galgenberg (arch. Piet Cassiman), Gandava (Dierentuinlaan, arch.-ir. Gaston De Braekeleir, jaren '50), Borluut (Sint-Annaplein, arch.-ir. Gaston De Braekeleir, 1956), Vynckier (Nieuwevaart / Gasmeterlaan, o.m. arch. Emile De Weerdt, 1923, jaren '30 en '60), de bedrijfsgebouwen van Bowater Philips (New-Orleansstraat, ir.-arch. Hugo Van Kuyck, 1960), een bedrijfsgebouw voor Elektrion (Nieuwewandeling, arch. J.L, J.B. en J.P. Hebbelynck, 1958), de art deco-bedrijfsgebouwen van Benares (Ham, ca. 1930), Bleu d'Outremer (Nijverheidskaai, Sint-Amandsberg, arch. Gaston en Victor Coolens, 1936), de Vereenigde Weverijen en Spinnerijen (Vliegtuiglaan / Afrikalaan, o.m. arch. Ferdinand Dierkens), Wasserij Schietse (Lange Violettestraat, ir.-arch. R Van De Sompel, 1954), Inter-Beton (Handelsdok / Koopvaardijlaan), Elektriciteitscentrale SPE (Ham / Kraankindersstraat / Dok-Zuid, o.m. arch. Geo Bontinck), Euro-Silo (Geeraard Van den Daelelaan, studiebureau N. Van Kerckhove), Europabank (Groentenmarkt, arch. Robert Lentz en Georges Callens, ca. 1965), Drukkerij L. Vanmelle (Gerard Willemotlaan, Mariakerke, vroege jaren '70), het SECA-benzinestation (Keizer Karelstraat, arch. Jacques Raes en Alban Ajoux, ca. 1967), Fina (Wiedauwkaai), Sabena (Limburgstraat, arch. P.A. De Weerdt, 1961), Bonneterie De Groote (Krommewal / Goudstraat, arch. J. Reuter, 1925 en arch. Van Acker, 1956), een zuivelwinkel (Muidepoort, arch. Piet Cassiman m.m.v. kunstenaar Lionel Holvoet, ca. 1961), het Huis Mortier (Ham / Joremaaie, arch. Alfons Van Acker, 1954), een handelsgebouw op de Zandberg (arch. André Claessens, 1953), het flatgebouw Bounty (Sint-Salvatorstraat / Meerhem, arch. Oscar Agon), Residentie Alençon (Burgstraat, arch. Theo Martens, 1965), Résidence Versailles (Frederik Burvenichstraat, Ledeberg, arch. Richard De Maegt), Residentie Gladiool en Residentie Clivia (Adolf Papeleupark, Ledeberg, jaren '60), de sociale flatgebouwen langs de Meierij (Ledeberg, 1957), het flatgebouw De Boei (Brugse Vaart), sociale woningbouw rondom het Paradijsvogelplein (Sint-Amandsberg, Westveld, 1959), Werkbeurs en Werklozenfonds (Krommewal, arch. Karel Bar, 1930), een sociaal appartementsgebouw in de Jan Yoensstraat (jaren '50), 43 woongelegenheden (Rooigemlaan / Gaaipersstraat / Boomstraat, arch. Paul De Taeye, 1928), 82 werkmanswoningen (Francisco Ferrerlaan / Jan Lampensstraat / Dahliastraat / Fuchsiastraat, arch. Paul De Taeye, 1930), het Technisch Instituut en Hotelschool Tweebruggen (Nieuwebosstraat, arch. Paul De Taeye, 1937), het Sint-Jozefinstituut (Ebergiste De Deynestraat, Zwijnaarde, arch. Alfons Van de Vijver, 1928-1930), de tuin van het Sint-Bavo-Instituut (Reep / Seminariestraat, arch. Jean Canneel-Claes, 1935), de uitbreiding van het Sint-Amandus-Instituut (Oude Houtlei / Watergraafstraat / Ingelandgat, arch. Pierre Pauwels, 1959-1963), het Moederhuis van de Zusters der Kindsheid Jesu (Zandberg, arch.-ir. Gaston De Braekeleir, 1950), Erasmus (Wilderoosstraat / Sint-Crispijnstraat, ca. 1957, m.m.v. kunstenaar Lionel Holvoet), Onze Lieve Vrouwkerk (Antwerpsesteenweg / Beelbroekstraat, Sint-Amandsberg, arch. Valentin Vaerwyck, 1928-1933), de uitbreiding van de Sint-Eligiuskerk (Brusselsesteenweg, Gentbrugge, arch. W. Vandenbogaerde, 1937), de watertoren van Gentbrugge (Watertorenstraat, arch. Bartholomé en David, 1937, met kunstwerk van Chris Demangel, 1990), Café Le Tonneau - De Ton (Steenvoordelaan / Brusselsesteenweg, 1932), de watertorens in de Maïsstraat (1957) en in de Scheepslosserstraat (Sint-Amandsberg, prof.-ir.-arch. Felix Riessauw, 1971), Magazijnen Vanderspek, later Cinéma Actual (Veldstraat, arch. Alex. Meuleman, 1931 en arch. Paul Stevens, 1935), interbellumflatgebouwen van Emile De Nil en Jules Lippens in de Rijsenbergstraat, Sint-Jacobs-Residentie (Sint-Jacobsnieuwstraat, arch. Antoon Janssens, 1953), Résidence Elisabeth (Begijnhofdries / Sint-Elisabethplein, architect René Moyar, 1954), een flatgebouw langs de Zwijnaardsesteenweg (jaren '50), een flatgebouw op de hoek van de Achilles Musschestraat en de Zwijnaardsesteenweg (arch. R. Kesteleyn, jaren '50), het sociaal woningbouwproject Emiel Moyson (Emiel Moysonlaan, ir.-arch. Jules Trenteseau, 1956), de Rabottorens (Begijnhoflaan / Opgeëïstenlaan / Filips van Cleeflaan, ir.-arch. Jules Trenteseau, 1972-1974), het BRT2-gebouw (Martelaarslaan, arch. Albert Preys), het flatgebouw Residentia (Jakob Heremansstraat, arch. Fritz Coppieters, 1931), een flatgebouw in de Tentoonstellingslaan (arch. Georges Merlé, 1932), Horlogerie Suisse (Leiekaai, jaren '20), de kapel van het Sint-Lievenscollege (Volmolenstraat / Nieuwbrugkaai, arch. Marc Dessauvage, 1964-1965), het Rectoraatsgebouw van de RUG (Sint-Pietersnieuwstraat, arch. Zerck-Mulder, 1977), het Keizer Karel-gebouw (Gebroeders Van Eyckstraat, arch. G+D studiegroep Dirk Bontinck), Residentie Keizer Karel (Keizer Karelstraat, arch. Oscar Agon, 1958), de Lieven Bauwensbuilding (Martelaarslaan, ca. 1966), het hoogbouwproject Groene Vallei (Amelinckx, 1969-1976), Carpe Diem (Oude Houtlei / Posteernestraat, arch. Léon Maes, 1971), het zwembad Van Eyck (Julius De Vigneplein, verbouwing door arch. Georges Audoor en Fritz De Boever, 1932), het Rooigemzwembad (Peerstraat / Nimfenstraat), Materniteit Dr. J. Daels (Kortrijksesteenweg / Buitenring-Sint-Denijs, 1957), Instituut voor Hygiëne (Baudelokaai / Baudelohof, m.m.v. Geo Verbanck, 1952), het Kuipke en Hal 6 (Citadelpark, arch. J. Trefois, m.m.v. beeldhouwer Luc Goossens, 1963), het Royal Casino (Citadelpark, arch. Theofiel De Smet, Wilfrid Rooms en Felix Riessauw, m.m.v. beeldhouwer Berten Coolens, 1949), en het Groentheater (Citadelpark, H. van Overbeke en arch. Geo Bontinck en H. Bourgeois, 1940), De Vikings (Scandinaviëstraat, aannemer R. Maes, jaren '70), een Ford-garage (Kortrijksesteenweg, Sint-Denijs-Westrem), een Alfa Romeo-garage (Lange Violettestraat, jaren '30), een Citroën-garage (Doornzelestraat, arch. Franz Vandersmissen en ir. R. Vandenbulcke, 1959), de Garage Gantois (Kortrijksesteenweg / Smidsestraat, o.m. arch. Maurice Fétu), de Residentie Titanic met garagegebouw (Tolhuislaan, arch. P. Deweirdt), een Opel-garage (Brusselsesteenweg, Ledeberg), de Garage Auto-Palace (Tentoonstellingslaan, ca. 1930), CIAC - Peugeot (Einde Were / Beneluxplein / Henri Dunantlaan, 1964), een garagegebouw (Edward Pynaertkaai), Garage Mahy (Sint-Pietersnieuwstraat / Lammerstraat, arch. Theo Martens, 1958), Gand Automobile (Savaanstraat, arch. A. Segers) en een artistieke impressie van de aanleg van de E3-autoweg (E17-autoweg) in 1970 door kunstenaar Etienne Hublau.
 

 

Waarom ?

Wat u wel en niet op deze webstek vindt, en waarom.

 

 

Links

10 eeuwen Gentse bouwgeschiedenis in 100 links. 
 

 

Bibliografie

Een overzicht van het geraadpleegde bronnenmateriaal.
 

Disclaimer

Contact

Het gebruik van de informatie en eigen foto's op deze webpagina's is vrij.  Toch stel ik een bronvermelding en een contactname vooraf op prijs.  Dit geldt in het bijzonder voor journalisten, studenten, docenten en auteurs van architectuurgidsen.
Verder zijn uw opmerkingen, commentaar en aanvullingen meer dan welkom bij  gert.defeverADscarlet.be  .   Bvb. oude foto's en illustraties met oorspronkelijke lichtreclames, bedrijfspubliciteit waarin trots het gebouwenpatrimonium wordt belicht, informatie over bouwjaren, architecten, ...
 
 

 

http://home.scarlet.be/architectuur/

    Bijgewerkt tot 2 november 2013.
 

 

Extra

FreeFind
Doorzoek alle pagina's en tik hier de naam van een gebouw, een straat of wijk, een architect, ...  in 

Cuba

Havana is de echte wereldhoofdstad van art deco en modernisme. En ook elders in Cuba vind je onvermoede architectuurschatten uit de 20ste eeuw.

Urinoirs in Gent

Enkele tientallen urinoirs -al dan niet met kleurrijke graffiti- richten zich vooral tot de mannelijke helft in Gent.  Maar er is beterschap op komst voor de dames.

 Portus Ganda

In 1960 nog werd de samenvloeiing van Leie en Schelde gedempt.  Sinds 2002 wordt er hard aan het eerherstel van de Reep gewerkt, samen met een nieuwe jachthaven en een vernieuwd Van Eyckzwembad.

Graankathedralen   Waar men komt langs Vlaamse kanalen, kom je graankathedralen tegen.  Een project in voorbereiding.