Patolli

pinguin

1. Patolli op PC

Hoe zorg je er nu voor dat je het populaire Azteekse spel op je PC kan spelen? Daarvoor moet je eerst een bestandje gaan downloaden (binnenbrengen in jouw computer). Hieronder zal ik stap per stap uitleggen wat je moet doen. Er is echter één voorwaarde: om Patolli te kunnen openen heb je Winzip nodig, een programmaatje dat grote bestanden samenplet om het later weer volledig te kunnen openen. Heb je dit niet dan kan je dit gratis krijgen door op Winzip te klikken. Daar klik je op download now en volg je de instructies (na opslaan op schijf).

1. Ga naar deze website
2. Klik op "click to download the patolli game"
3. kies Save to disk/opslaan op schijf
4. druk op ok, nadat je het bestand onder de juiste file hebt gezet (bijvoorbeeld "mijn documenten")
5. wacht tot het bestand gedownload is
6. als het klaar is, klik op openen
7. normaal gezien opent dan vanzelf Winzip
8. klik op unzip: winzip opent het bestand en toont de mappen
9. klik op patolli.exe
10. patolli wordt geïnstalleerd

top

Patolli zelf maken

Patolli kan ja ntauurlijk ook zelf maken, om samen met je vriendjes te spelen, net zoals de Azteekse en jongens en meisjes deden.

Wat heb je nodig?

* zes blauwe en zes rode pionnen (steentjes, blokjes,...)
*een karton
*een dikke stift
*5 bonen (of platte kleine steentjes) als dobbelstenen met aan één kant een stip
*per speler 10 één frank stukken
*teken het bord hieronder over op karton (de kleurtjes moeten niet). Of print het even uit, zodat je het makkelijker kan overtekenen.

top

Spelregels

Patolli moet je eigenlijk zien als een reis, waarop je gevaren kan tegenkomen. Het lijkt, zoals gezegd een beetje op Mens-erger-je-niet.

Spel opzetten:

Alle pionnen staan langs de kant. Het spelbord is dus leeg.
Aan het begin van elk spel zul je moeten gokken (ik weet, het mag niet, maar voor één keertje wel...). Het laagste wat je mag inzetten is 1. De laagste inzet die voortkomt uit wat iedereeen heeft gezegd, wordt door alle spelers ingezet. Dus als speler 1 zegt: ik zet 1 in, speler 2 zegt 2, dan wordt door zowel speler 1 als 2, één ingezet. Je kan natuurlijk altijd proberen je tegenstander te overtuigen meer in te zetten, of te onderhandelen over de gok.
Het doel van al dat gokken is, door te winnen, je tegenstander te ontdoen van al zijn één frank stukken en ze voor jezelf te winnen! Dat gebeurt als volgt. Na het bepalen van de inzet, wordt alles in een pot gelegd en de winnaar van het rondje patolli wint de pot.
De dobbelstenen worden als volgt geteld:
0 stippen boven= 0
1 stippen boven= 1
2 stippen boven= 2
3 stippen boven= 3
4 stippen boven= 4
5 stippen boven= 10

De basisregels:

Om te beginnen gooien jullie om de buurt met de bonen (als dobbelstenen) en degene met de hoogste score mag beginnen.
De eerste speler gooit met de dobbelstenen. Als hij geen één gooit is het aan de volgende speler. Pas als iemand een één heeft gegooid mag hij een pion op het bord zetten (op het groene vlak aan de kant van waar hij zit). De bedoeling is dan om de buurt te gooien en zo snel mogelijk met al je pionnen de volledige (in wijzerzin) tour te maken rond het bord.
MAAR er zijn speciale vakjes, waar je tijdens je reis rond het bord iets op kan meemaken:
* aan elk uiteinde zijn twee afgeronde vakjes. Als je daarop valt krijg je een xtra beurt
* de vakjes met de zwarte driehoek in  kan je beter vermijden, want dan moet je twee frank als straf geven aan je tegenstander (niet in de pot)
* de vier middelste vakjes en de (in wijzerzin) er direct op volgende zijn gevaarlijke kruispunten. Hier kan je van het speelbord afgeduwd worden doordat je tegenstander op hetzelfde vakje terechtkomt als jij. Pionnen die van het bord af zijn, moeten helemaal opnieuw beginnen
*als er op het vakje waar je terecht zou moeten komen al een pion staat, moet je blijven wachten waar je stond

Je mag, als je meerdere pionnen op het bord hebt, kiezen welke je beweegt. Als je maar één hebt, en je gooit, MOET je deze bewegen, ook al is het in jouw nadeel.
Je pion mag eraf als je EXACT landt op het vakje vóór hetgene waar je vertrokken bent (blauwe vakjes). Deze pion is dan veilig. Per pion die veilig staat, moet de tegenspeler één frank afgeven aan jou.
Degene die het eerst al zijn pionnen veilig heeft wint deze ronde en krijgt de pot. De uiteindelijke bedoeling is Patolli te blijven spelen, tot je tegenstander geen geld meer heeft en jij de winnaar bent.

top

Ga terug naar de Azteekse sporten

ga wandelen in Tenochtitlan

Ontdek ook de andere spelletjes